Lumea la zi

The Washington Post: Spionii ruși au fentat Kremlinul. Instituțiile din Ucraina funcționează mai bine în vreme de război decât pace

Putin, Sursă foto: Aleph News
Sursa foto: Aleph News

Jurnaliștii de la „The Washington Post” își continuă investigațiile în ceea ce privește invazia din Ucraina. De data aceasta, în vizorul americanilor au intrat spionii ruși, care au făcut mai multe erori.

Prima și cea mai importantă ar fi că servicul de securitate al Rusiei a început să distribuie mai multe informații criptate informatorilor săi ucraineni. Acestora le-a transmis: „Împachetați și plecați din capitală, dar să lăsați cheile de la casă”.

Conform digi24.ro, aceste instrucții veneau de la superiorii din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Agenții FSB erau extrem de siguri că vor ocupa o bună parte din teritoriile ucrainene, însă rezistența de care au dat dovada cei atacați, le-a stricat planurile. Agenții și-au făcut aranjamente pentru case conspirative și cazări în apartamentele informatorilor în zilele premergătoare invaziei.

FSB nu a știut exact puterea de reacție a Ucrainei. Chiar și așa, oficialii nu i-au raportat și lui Putin ceea ce se întâmplă, lucrul care a dat de furcă armatei ruse. De asemenea, aceștia și-au încasat veniturile, însă nu ar fi executat ordinele venite de la Moscova.

Prima greșeală a FSB

Prima greșeală a oficialilor de la FSB a fost reprezentată de faptul că ei au gândit un atac fulger asupra Kievului, crezând că ucrainenii nu vor opune rezistență. Ideea principală a acestora a fost că vor răsturna guvernul în câteva zile, Zelenski va fi ucis și va fi creat un vid politic pe care l-ar fi putut umple imediat.

Bakanov, ucraineanul dintre ruși

Bakanov a fost pus în funcția de director al SBU de către Volodimir Zelenski, din cauza exasperării față de eșecul acestuia de a goli agenția de simpatizanți ai Rusiei.

„După șase luni de război, continuăm să descoperim o mulțime de astfel de oameni”, a transmis adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Smirnov.

Statul ucrainean, un paradox

„Se credea, inclusiv de către ucrainenii înșiși, că există un nivel ridicat de corupție, ineficiență și infiltrare a agenților ruși în structurile guvernamentale ucrainene. Și totuși, după 24 februarie, acestea nu numai că au funcționat, dar au lucrat mai eficient ca niciodată”, a transmis un oficial din SBU.

Dacă ar fi reușit cucerire Ucrainei, Rusia avea pregătite două guverne de rezervă.

Spionii uimiți de Ucraina

Aproape toate serviciile de informații secrete s-au înșelat referitor la Ucraina și la acest război. Spionii americani au prevăzut intențiile lui Putin încă de anul trecut, dar au subestimat capacitatea țării afectate, dar și puterea de reacție a acesteia. Este o prima eroare care a contribuit la ezitarea inițială a Statelor Unite de-a trimit arme grele și sofisticate. De asemenea, serviciile ucrainene au neglijat avertizările venite din partea occidentalilor.

Putin nu renunță la oameni

Chiar și după greșelile care au avut loc, Vladimir Putin nu își denunță din funcții liderii FSB. Oficialii ociidentali au declarat că nu au văzut nicio dovadă că Putin ar fi făcut curățenie la vârful agențiilor de spionaj ale Rusiei sau că ar fi cerut socoteală șefilor pentru greșelile grave.