Infofinanciar > Info > Nu aveți liber de Rusalii? Iată ce compensații puteți să primiți dacă lucrați de sărbătorile legale
Info

Nu aveți liber de Rusalii? Iată ce compensații puteți să primiți dacă lucrați de sărbătorile legale

bani albasoft.ro
Sursa foto: albasoft.ro

Angajații care lucrează de sărbătorile legale beneficiază, prin lege, de compensații din partea angajatorului sub formă de zile libere sau de plata acestora.

Anul acesta, sărbătoarea creștin-ortodoxă a Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Cincizecime sau Rusaliile, pică în datele de 4 și 5 iunie. Rusaliile au fost decretate ca sărbători legale, prin urmare cele două zile sunt libere. Cum și Ziua Internațională a Copilului este zi liberă legală și nici pe data de 1 iunie nu se lucrează, Guvernul a decis încă de la sfârșitul anului trecut ca ziua de 2 iunie, vineri, să fie declarată zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din instituțiile și autoritățile publice.

Această măsură a fost luată pentru a le permite anumitor categorii de bugetari să facă „punte” între cele două zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zilele de odihnă săptămânală și să beneficieze astfel de o vacanță extinsă, conform B1Tv.

Cum se compensează munca în zilele de sărbătoare legală

Prin lege, salariații beneficiază de zile libere în zilele de sărbătoare legală. Prin excepție, acestea nu se acordă salariaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică, precum și celor care își desfășoară activitatea în locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.

Legislația muncii prevede că salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se compensează activitatea din aceste zile cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când, din motive justificate, nu se acordă zilele libere, angajații beneficiază de un spor de cel puțin 100% la salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Muncă în plus, bani în plus

În cazul în care angajatul prestează muncă suplimentară în ziua de sărbătoare legală, acesta va beneficia atât de compensarea muncii în ziua de sărbătoare legală, cât și de compensarea muncii suplimentare. Astfel, acesta va putea primi, în plus față de salariu, una din compensațiile de mai jos:

– timp liber neplătit în următoarele 30 de zile pentru munca în ziua de sărbătoare legală și ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice pentru munca suplimentară,

– timp liber neplătit în următoarele 30 de zile aferent muncii în ziua de sărbătoare legală și un spor la salariu de cel puțin 75% aferent muncii suplimentare,

– ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice aferente muncii suplimentare și un spor la salariu de cel puțin 100% aferent muncii în ziua de sărbătoare legală,

– un spor la salariu cumulat de cel puțin 175% pentru munca în ziua de sărbătoare legală și munca suplimentară.

În situația în care ziua de sărbătoare legală este în același timp zi de repaus săptămânal, angajatul care lucrează în această zi va beneficia, în plus față de salariu, de sporul aferent muncii în zilele de repaus săptămânal și pentru munca în ziua de sărbătoare legală fie de timp liber în următoarele 30 de zile, fie de sporul de cel puțin 100% aferent acesteia.

Câte zile libere mai sunt anul acesta

Iată zilele libere legale de care românii vor mai putea beneficia până la sfârșitul anului:

– 1 iunie – joi – Ziua Copilului

– 2 iunie – vineri – doar pentru bugetari

– 4 iunie – duminică – Rusalii

– 5 iunie – luni – Rusalii

– 14 august – luni – doar pentru bugetari

– 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului

– 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

– 1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României

– 25 decembrie – luni – Crăciunul

– 26 decembrie – marți – Crăciunul.