Infofinanciar > Info > Mai puține zile libere, mai multe compensații de la stat? Declarațiile lui Marius Budăi clarifică situația
Info

Mai puține zile libere, mai multe compensații de la stat? Declarațiile lui Marius Budăi clarifică situația

Marius - Constantin Budăi, ministrul Muncii
Sursă foto: playtech.ro

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a pregătit un proiect de lege care prevede reducerea numărului de zile libere pentru angajații din România. Potrivit aleșilor care susțin această prevedere, orice măsură suplimentară referitoare la zilele libere suportate de angajator ar însemna cheltuieli suplimentare pentru companii și ar putea pune în pericol situația financiară a firmelor deja fragile.

Conform motivării proiectului, introducerea unui număr mai mare de zile libere ar putea conduce companiile cu situație financiară fragilă la pierderi și chiar faliment. Ministrul Muncii se opune acestei măsuri, argumentând că ar crea inechități între sectorul privat și cel bugetar. Proiectul de lege se află deja în Parlament.

Se cer măsuri compensatorii pentru companii

Motivarea proiectului de lege indică faptul că o creștere a numărului de zile libere ar putea pune în pericol situația financiară a firmelor fragile, astfel că politicienii de la guvernare propun ca orice nouă reglementare să fie însoțită de măsuri compensatorii, cum ar fi:

– suportarea cheltuielilor salariale din bugetul consolidat;

– compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contribuții obligatorii pe forța de muncă pentru zilele nelucrătoare;

– alte deduceri sau facilități.

În prezent, în România, salariații au dreptul la 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare. În ultimii ani, numărul zilelor libere a crescut semnificativ, ajungând să fie de 2,5 ori mai mare decât în 2003.

„Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.

Marius Budăi: Zilele libere legale nu se elimină

Conform declarațiilor Ministrului Muncii, Marius Budăi, el nu are cunoștință despre existența unui proiect de lege care să privească angajații din sectorul privat și care să propună eliminarea zilelor libere legale, cu excepția celor aferente concediului de odihnă. Budăi a afirmat că în calitate de ministru al Muncii nu va sprijini un astfel de proiect și nu va acorda aviz pozitiv unei astfel de inițiative.

„Niciodată nu am făcut deosebire între cetăţenii români. Dreptul şi Codul Muncii – într-adevăr avem Codul Muncii pentru cei care lucrează în privat, dar Codul Muncii se adresează şi celor care lucrează la stat, care nu sunt funcţionari publici şi sunt personalul contractual (…) – dar nu susţin aşa ceva. Voi verifica. Dacă există aşa ceva, eu vă spun că eu, în calitate de ministru, voi da punct de vedere negativ de la Ministerul Muncii pe asemenea legislaţie”, a declarat Marius Budăi, răspunzând unor întrebări, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, informează RomâniaTV.