Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu zilele libere rămase din anii trecuți? Data limită până când acestea pot fi luate se apropie
Info

Ce se întâmplă cu zilele libere rămase din anii trecuți? Data limită până când acestea pot fi luate se apropie

calendarul zilelor libere libertatea.ro
sursă foto: libertatea.ro

Pe un an de zile, un angajat din România are la dispoziție 21 de zile de concediu plătit din partea angajatorului, asta după reglementările prevăzute în lege. În cazul în care o persoană nu s-a folosit pe deplin de acest privilegiu, zilele libere mai pot fi luate și în anul următor, însă pe o perioadă limitată.

Potrivit Codului Muncii actualizat, nu puțini sunt cei care nu și-au luat zilele libere la timp, însă aceștia nu ar trebui să se grăbească acum, căci însă se mai pot folosi de ele. În conformitate cu legea în vigoare, un angajat poate solicita zile libere nefolosite un timp de 18 luni după terminarea anului. Astfel, de exemplu, pentru cei care mai au zile libere încă din anul 2021, aceștia le pot cere până la jumătatea anului în curs, adică până la finalul lunii iunie 2023.

Zilele libere pentru români

Pe același principiu, astfel, pentru cei care mai au încă zile libere din anul anterior, le mai pot cere până la finalul lunii iunie 2024, pe data de 30 iunie, acesta este termenul limită, după care nu se vor mai putea bucura de un asemenea beneficiu.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul Muncii.

Bani în loc de zile libere

Tot în Codul Muncii se precizează și faptul că, dacă un angajat nu s-a folosit de zilele libere de concediu, dar a ales să își dea demisia, angajatorul este obligat să ofere bani în plus la ultimul salariu. „Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă”, se mai arată în Codul Muncii din România.

După aceste 21 de zile de concediu pe care și le pot lua angajații din România, aceștia mai beneficiază și de zile libere din partea statului, reglementate prin lege. Anul acesta, de exemplu, este unul foarte generos din acest punct de vedere, căci statul român vine cu un număr de 15 zile libere. Din nefericire pentru angajați, două dintre ele pică în 2023 în weekend, care este deja liber, iar celelalte 13 în timpul săptămânii, scrie cancan.ro.

Zile libere legale

Pentru anul în curs, Guvernul României a anunțat că și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023, asta pentru a face punte între weekend și zilele libere legale. Potrivit Codului Muncii, acestea sunt:

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)

14 aprilie — Vinerea Mare

16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)

1 mai — Ziua Muncii (pică luni)

1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)

4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)

15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)

30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)

1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)

25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)