Infofinanciar > Info > O nouă sărbătoare legală! Anul 2023 vine cu încă o zi liberă de la stat
Info

O nouă sărbătoare legală! Anul 2023 vine cu încă o zi liberă de la stat

sursa RomaniaTV.ro
sursa foto RomaniaTV.ro

Propunerea a ajuns în Parlament și prevede o nouă zi liberă începând de anul viitor. Pentru ca această să fie adoptată are nevoie de voturile pozitive ale deputaților.

 Introducerea datei de 6 ianuarie în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în cazul în care Camera deputaţilor adoptă propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii ar crește zilele libere ale românilor de la 15 la 16. „Ţinând cont de importanţa sărbătorilor creştine pentru ţara noastră consider că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale. Această zi are o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească. Epifania sau Botezul Domnului reprezintă un praznic deosebit ce încheie sărbătorile închinate Naşterii lui Hristos.La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut. In acest sens. România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound”, scrie în expunerea de motive a propunerii, potrivit MediaFax.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Camera Deputaţilor şi să fie promulgată de şeful statului, pentru ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Zilele libere din codul muncii

 • 1 şi 2 ianuarie;
 • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
 •  Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
 •  prima şi a doua zi de Paşti;
 •  1 mai;
 •  1 iunie;
 •  prima şi a doua zi de Rusalii;
 • Adormirea Maicii Domnului;
 •   30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
 •  1 decembrie;
 •  prima şi a doua zi de Crăciun;

Codul Muncii din România prevede ca salariații să aibă parte de sărbătorile legale, zile declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

Conform Codului Muncii, persoanele care trebuie să lucreze în zilele declarate sărbători legale au dreptul la zile libere în compensație, în decurs de o lună, sau la o sumă suplimentară echivalentă cu un spor „ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

În afara celor 15 zile de sărbători legale, angajații pot beneficia de anumite zile libere, fie că sunt plătită, fie că nu sunt plătite. Ele sunt prevăzute în Codul Muncii, prin acte specifice, reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii.