Infofinanciar > Lumea la zi > SUA îl împinge pe Zelenski la negocieri cu Putin! Președintele ucrainean refuză orice dialog cu Rusia
Lumea la zi

SUA îl împinge pe Zelenski la negocieri cu Putin! Președintele ucrainean refuză orice dialog cu Rusia

SUA îl împinge pe Zelenski la negocieri cu Putin! Președintele ucrainean refuză orice dialog cu Rusia
sursa foto: financial times

Statele Unite au început să exercite presiuni asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a rămâne deschis la negocieri cu Rusia. Acesta s-a opus vehement oricărui dialog cu Rusia, insistând asupra faptului că invadatorii lui Vladimir Putin trebuie îndepărtați de pe teritoriul Ucrainei.

Zelenski nu s-a arătat deloc dispus în a-și schimba poziția față de Rusia, dar oficialii din SUA afirmă că mișcarea are ca scop asigurarea suportului pentru Ucraina din partea țărilor occidentale și a americanilor.

Solicitarea oficialilor americani nu are ca scop neapărat să împingă Ucraina la masa negocierilor, ci mai degrabă, este o încercare calculată de a se asigura că guvernul de la Kiev îşi menţine sprijinul unor state care, confruntate cu perspectiva unui conflict de durată, ar ezita în a mai acorda ajutor, temându-se că vor alimenta astfel un război ce riscă să dureze mulţi ani de acum încolo, au explicat sursele pentru The Washington Post.

Ucraina riscă să piardă finanțarea americană, dacă republicanii câștigă alegerile

Aceste discuţii arată însă cât de complicată a devenit poziţia administraţiei Biden, în condiţiile în care oficialii americani promit public că vor sprijini masiv Kievul „atât timp cât va fi nevoie”, dar speră în acelaşi timp într-o rezolvare a conflictului care, în ultimele opt luni, a afectat în mod drastic economia mondială şi a declanşat frica de un război nuclear, relatează News.ro

La începutul acestei săptămâni, SUA au anunțat aproximativ 400 de milioane de dolari în asistență de securitate suplimentară pentru aliatul lor din Europa și s-au angajat la 18,9 miliarde de dolari în total.

Ucraina se bazează în mare măsură pe ajutorul din partea SUA, dar o victorie a republicanilor la alegerile de la  jumătatea mandatului ar pitea duce la o schimbare de poziție a Congresului față de pachetele de ajutor financiar trimise către Kiev.

Biden promite că va continua susținerea Ucrainei, indiferent de politica internă

Sancțiunile impuse Rusiei înseamnă că prețurile la gaze au explodat în Europa și în Statele Unite, iar unele voci din cadrul mișcării republicane consideră că ajutorul financiar și militar trimis Ucrainei va duce la o escaladare și mai mare a conflictului, ceea ce ar continua să afecteze direct economia mondială.

De aceea, administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii Ucrainei să dea un semnal de deschidere că sunt dispuşi să negocieze cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace cât timp Vladimir Putin este la putere, arată cotidianul american, citat de News.ro.

Aflat vineri la Kiev, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite susţin o pace justă şi durabilă pentru Ucraina şi a precizat că sprijinul american va continua indiferent de politica internă. „Intenţionăm pe deplin să ne asigurăm că există resursele necesare şi că vom obţine voturi de ambele părţi (democraţi şi republicani – n.r.) pentru a face ca acest lucru să se întâmple”, a declarat el în timpul unui briefing de presă.