Infofinanciar > Lumea la zi > Noile constituții ale republicilor Doneţk şi Lugansk confirmă întoarcerea la ”valorile rusești”. Mirajul Tătucului
Lumea la zi

Noile constituții ale republicilor Doneţk şi Lugansk confirmă întoarcerea la ”valorile rusești”. Mirajul Tătucului

Donbas
Foto: newseu.cgtn.com

Așa-zisele Republici Populare Doneţk (DPR) şi Lugansk (LPR), zone locuite majoritar de cetățeni de limbă rusă, teritorii ocupate din estul Ucrainei pe care Federația Rusă susține că le-a anexat, au adoptat noi „constituții”.

Agenția rusească de presă Tass relatează că în DPR „76 de deputați prezenți la ședință au votat pentru adoptarea constituției”, iar în LPR parlamentul „a adoptat o nouă constituție pentru republică cu votul unanim a 43 de deputați”.

„Astăzi suntem participanți la un eveniment istoric. Această etapă marchează revenirea Donbasului în sânul tradiției culturale și istorice rusești, împlinirea speranțelor noastre, realizarea obiectivului pentru care am lucrat timp de opt ani lungi”, ar fi declarat Denis Pușilin, autoproclamatul lider al DPR.

Ce este Donbas

Donbas este o regiune ucraineană formată din provinciile Donetsk și Lugansk, al cărei nume provine de la râul ce traversează regiunea. Acest teritoriu este principala regiune minieră ucraineană și principalul centru industrial al țării (siderurgie și metalurgie).

Încă înainte ca Ucraina să-și câștige independența în 1991, regiunea, care este mărginită la sud de Marea Azov, era deja unul dintre principalele bastioane industriale ale URSS, în timp ce vestul țării era principalul producător de grâu al acesteia.

Mulți mineri

În 2001, aproximativ 600.000 de ucraineni încă mai lucrau în peste 200 de mine. Înainte de începerea conflictului, în 2014, această regiune avea o populație de aproape 7,3 milioane de locuitori din cele 45,5 milioane de ucraineni și asigura 16% din PIB-ul național. Donețk, cel mai mare oraș din bazinul minier, avea un milion de locuitori.

De unde rusofonii?

O parte semnificativă a populației din Donbass este de origine rusă, mulți cu rude apropiate în Rusia. Această populație provine în special din muncitorii ruși trimiși în masă de autoritățile sovietice între cele două războaie mondiale și după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a lucra în bazinul minier ucrainean. Deși este vorbitoare de limbă rusă de mai multe generații, regiunea Donbas nu este neapărat pro-rusă.

De exemplu, la primele alegeri prezidențiale din istorie, alegătorii din Donbas au votat pentru Leonid Kravchuk, un fost apparatcik comunist, mai degrabă decât pentru candidații naționaliști. Acesta nu a întârziat să întoarcă spatele Moscovei și a impus ucraineana ca limbă națională.

Mulți ani mai târziu, când a fost vorba de apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană (UE), vorbitorii de limbă rusă din Donbas au început să privească mai degrabă spre Rusia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.