Lumea la zi

Medvedev: Regiunile Donețk și Luhansk pot fi apărate cu arme nucleare strategice. Donbass urmează să fie alipit Rusiei

Medvedev Sursa foto The Moscow Times
Medvedev Sursa foto The Moscow Times

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi, 22 septembrie, că orice armament din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosit pentru a apăra teritoriile ucrainene încorporate de Rusia. Mai mult, acesta a  declarat că referendumurile organizate de autoritățile instalate de Rusia și de autoritățile separatiste în mari porțiuni din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia vor avea loc și că „nu există cale de întoarcere: Republicile Donbas (Donețk și Luhansk) și alte teritorii vor fi acceptate în Rusia”.

Medvedev a declarat că protecția tuturor teritoriilor va fi consolidată în mod semnificativ de către forțele armate ruse, adăugând: „Rusia a anunțat că nu numai capacitățile de mobilizare, ci și orice armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe principii noi, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecție.”, relateaza Reuters.

Se așteaptă ca referendumurile care vor avea loc începând de vineri în părțile controlate de Rusia din provinciile ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie, precum și o parte a provinciei Mykolaiv, să aibă rezultate care să susțină în mod covârșitor aderarea la Rusia.

Voturile, organizate cu câteva zile înainte, sub ocupație militară, au fost catalogate ca fiind o farsă de către Kiev și aliații săi occidentali. Dacă vor fi admise oficial în Federația Rusă, teritoriile ocupate, unde contraofensivele ucrainene au luat amploare în ultimele săptămâni, vor avea dreptul, conform doctrinei nucleare a Moscovei, să fie protejate de armele nucleare rusești.

Moscova nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni pe care se așteaptă să încerce să le anexeze, doar aproximativ 60% din regiunile Donețk și 66% din Zaporojie fiind deținute de armata rusă. În ultimele luni, Medvedev a făcut în mod regulat declarații agresive la adresa Occidentului și a Ucrainei, subliniind transformarea sa de la un liberalizator aparent cu vederi occidentale, în calitate de președinte în perioada 2008-2012, la un șoim geopolitic strident.

Donețk și Lugansk vor să fie încorporate în Rusia

Referendumurile de aderare la Federația Rusă vor avea loc în Doneţk, Lugansk şi Zaporojie în perioada 23-27 septembrie.  În urma invaziei Rusiei în Crimeea în 2014, Donețk și Lugansk și-au proclamat independența față de Kiev cu ajutorul Kremlinului. Cu toate acestea, doar aproximativ o treime din terenul revendicat de separatiști se afla sub controlul lor înainte de asaltul rusesc. Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei avansează, autoritățile din Lugansk au îndemnat administrația locală să organizeze cât mai curând un vot de anexare. Camera civică a Republicii Populare Donețk a înaintat imediat după aceea aceeași cerere, potrivit agenției ruse de presă TASS, citată de Economica. Locuitorii din Kherson, potrivit lui Kirill Stremusov, președintele administrației numite de ruși, insistă, de asemenea, pentru un referendum.

„După ce a luat în considerare apelurile organizațiilor publice și ale locuitorilor din regiune, conducerea administrației regiunii Kherson a decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii Kherson la Federația Rusă. Sunt sigur că conducerea Federației Ruse va accepta rezultatele referendumului, iar regiunea Kherson va face parte din Rusia, devenind un subiect cu drepturi depline al statului unic”, a scris Saldo pe canalul său de Telegram, potrivit G4Media.ro.