Infofinanciar > Lumea la zi > Noi proteste violente în Peru. Sudul teritoriului se revoltă
Lumea la zi

Noi proteste violente în Peru. Sudul teritoriului se revoltă

Proteste violente în Peru
sursa foto rough guides

Peru este o țară multietnică, având o bogăție culturală și o frumusețe arheologică deosebită. Este cunoscută ca fiind a treia mare națiune a Americii de Sud. Aceasta cuprinde o regiune de depresiuni deșertice, o porțiune muntoasă și câmpii vaste, dealuri estice, acoperite în principal de pădurile tropicale ale bazinului fluviului Amazon.

Această diversitate și multitudinea de diviziuni istorice sunt acum motivul din spatele unor proteste violente în Peru. După ani de prosperitate economică în aparență, țara este zguduită de noi proteste, care au generat tulburări sociale și instabilitate politică.

Marginalizare, inegalități și corupție în Peru

După ani de prosperitate economică, Peru se confruntă cu noi proteste. Aceste manifestări au generat tulburări sociale și o puternică instabilitate politică. În ochii observatorilor, pare că aceste evenimente nu vor avea un sfârșit. Mii de protestatari continuă să iasă în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de gravitatea lucrurilor care se întâmplă în țară. Protestele stradale au loc în capitală și în sudul teritoriului. Protestele se concentrează în special în Puno, partea de sud, unde cetățenii își exprimă nemulțumirea cu privire la decenii de marginalizare, inegalități, corupție și un nivel de trai inacceptabil.

Ultimul val de proteste din Peru s-a încheiat tragic, cu cel puțin 66 de morți. S- a desfășurat o serie brutală de revolte, care evidențiază diviziunile profunde ale țării. Aceste disfuncționalități datează din perioada colonială. Deși aceste proteste au avut loc în întreaga țară, marea majoritate a deceselor s-a concentrat în sudul țării, unde trăiesc populațiile indigene Aymara și Quechua. Aceștia își păstrează propriile limbi și tradiții culturale, precum și un sentiment de separare față de locuitorii din zonele urbane, în special față de capitala Lima.

Răspunsul Guvernului la protestele în curs

În timp ce acțiunile protestatare sunt reprimate de forțele de securitate în prezent, răspunsul Guvernului la protestele în curs nu a făcut decât să adâncească durerea și nemulțumirile oamenilor din zonele rurale.

Grupul destinat drepturilor omului, Amnesty International, a publicat un raport în care atribuie violența răspunsului statului peruan la proteste ca fiind un „rasismul sistemic înrădăcinat în societatea peruană și în autoritățile sale de zeci de ani”, a declarat directorului regional al organizației, Erika Guevara-Rosas.

Oamenii au susținut că se simt persecutați de stat și tratați ca niște animale. „Zeci de persoane au declarat pentru Amnesty International că au simțit că autoritățile  i-au tratat ca pe niște animale și nu ca pe niște ființe umane”, a adăugat Guevara-Rosas.

Guvernul peruan a negat acuzațiile aduse și ca răspuns și-au arătat sprijinul pentru anchetele în curs de desfășurare cu privire la morții și răniții din timpul protestelor anterioare, potrivit unei declarații publicate de Ministerul Justiției și Drepturilor Omului.

Infrastructura precară din sistemele de sănătate, educație și transport a încurajat mulți locuitori din regiunile muntoase din centrul și sudul țării, precum și din regiunea amazoniană să se relocheze în ultimele decenii către Lima. Aceștia se luptă adesea să fie acceptați. Mai mult de 70% dintre copiii din cu vârsta sub trei ani suferă de anemie, o afecțiune asociată cu o dietă săracă, iar aproximativ un sfert din populație nu are acces la apă curentă acasă, conform Aleph-News.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.