Infofinanciar > Lumea la zi > Guvernul britanic vrea să interzică WhatsApp. Pericolele la adresa liberei exprimări
Lumea la zi

Guvernul britanic vrea să interzică WhatsApp. Pericolele la adresa liberei exprimări

whatsapp sursa foto acropolistech.com
sursa foto acropolistech.com

Cele două servicii de mesagerie securizată cele mai utilizate pe internet, WhatsApp și Signal, au declarat că ar prefera să fie blocate de controversatul proiect de lege britanic privind siguranța online (OSB) decât să pună în pericol securitatea platformelor lor (criptare end-to-end) permițând filtrarea și moderarea mesajelor private.

Impactul asupra libertății de exprimare

În pofida atenției politice îndreptate asupra principalelor site-uri de socializare (precum Facebook și Twitter) și a conversației publice privind protecția tinerilor, OSB merge de fapt mult mai departe de atât. În prezent, legislația riscă să impună o povară administrativă și juridică semnificativă chiar și pentru site-urile web și furnizorii de conținut mai mici. Acest lucru ar putea avea un impact descurajator asupra libertății de exprimare, deoarece furnizorii de conținut caută să își reducă responsabilitatea. Chiar și unele dintre măsurile de protecție tehnologică ar putea să nu fie puse în aplicare.

Însă, guvernul britanic este de mult timp îngrijorat de faptul că o astfel de tehnologie ar putea fi folosită și pentru a răspândi abuzurile asupra copiilor sau pentru a acoperi comunicațiile dintre teroriști și infractori, îngreunând astfel arestarea acestora de către forțele de ordine și spioni. Este dificil să se găsească un echilibru pe acest front, deoarece E2EE este, în esență, ceva ce poate fi implementat de orice programator.

Lupta dintre guvern și tehnologie

Pentru a începe o luptă cu guvernul cu privire la criptarea de la un capăt la altul, directorul general al serviciului de mesagerie WhatsApp de la Meta a călătorit în Marea Britanie. Will Cathcart nu a făcut altceva decât să facă legătura între noua legislație privind internetul propusă în Marea Britanie și pierderea intimității online în națiuni precum Iran, India și Brazilia, în fața presei adunate joi la Londra. El susține că, dintre toate legile pe care le-a observat în Occident, proiectul de lege privind siguranța pe internet din Marea Britanie îl îngrijorează cel mai mult.

Criptarea end-to-end oferită de WhatsApp și de alte servicii de mesagerie, o funcție de securitate care asigură că numai expeditorul și destinatarul pot accesa conținutul unui mesaj, ar putea fi împiedicată de lege, potrivit lui Cathcart.

„Utilizatorii noștri din întreaga lume doresc securitate – 98% dintre utilizatorii noștri sunt în afara Marii Britanii, ei nu doresc ca noi să reducem securitatea produsului. Am fost blocați recent în Iran, de exemplu. Nu am văzut niciodată o democrație liberală să facă acest lucru”, a declarat Cathcart, citat de AlephNews.

Președintele Signal, Meredith Whittaker, a declarat anterior pentru BBC News că  ar înceta să mai furnizeze servicii în Marea Britanie dacă proiectul de lege ar cere să slăbească confidențialitatea sistemului său de mesagerie criptată. Ulterior, ea a scris pe Twitter că „așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Cathcart și cu alții pentru a respinge proiectul”.