Lumea la zi

Biden vrea ca Xi să-l liniștească pe „piticul atomic” din Coreea de Nord! SUA și-ar putea crește prezența militară în regiune

Kim Jong Un, sursă foto Financial Times
Kim Jong Un, sursă foto Financial Times

Președintele american Joe Biden îl va avertiza pe președintele chinez Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri care va avea loc luni, că urmărirea continuă a dezvoltării armelor de către Coreea de Nord va duce la o prezență militară americană sporită în regiune, a anunțat Casa Albă.

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Coreea de Nord intenționează să reia testele cu bombe nucleare pentru prima dată din 2017 și consideră că China și Rusia au pârghiile necesare pentru a o convinge să nu facă acest lucru.

Biden și Xi urmează să aibă prima lor întâlnire față în față în calitate de lideri naționali în marja unui summit al grupării de țări G20 în insula indoneziană Bali, o stațiune turistică.

Coreea de Nord, subiect de negociere între Biden și Xi

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Biden îi va spune lui Xi că Coreea de Nord reprezintă o amenințare, nu doar pentru Statele Unite și aliații săi, Coreea de Sud și Japonia, ci și pentru pacea și stabilitatea din întreaga regiune.

„Dacă Coreea de Nord continuă să meargă pe acest drum, aceasta va însemna pur și simplu o prezență militară și de securitate americană și mai mare în regiune”, a declarat el reporterilor la bordul Air Force One sâmbătă, în timp ce Biden zbura în Cambodgia pentru întâlniri regionale în weekend.

„Și astfel, Republica Populară Chineză este interesată să joace un rol constructiv în limitarea celor mai rele tendințe ale Coreei de Nord”, a adăugat Sullivan, folosind numele oficial al țării.

„Dacă aleg să facă acest lucru sau nu, depinde, bineînțeles, de ei.”

Lupta SUA împotriva programului nuclear nord coreean

Sancțiunile internaționale conduse de SUA nu au reușit să oprească programele de înarmare în creștere ale Coreei de Nord. Regimul său record de teste de armament din acest an a inclus rachete balistice intercontinentale concepute pentru a ajunge pe continentul american.

În timp ce China și Rusia au sprijinit sancțiunile înăsprite ale Națiunilor Unite, după ultimul test nuclear al Coreei de Nord din 2017, în luna mai și-au exercitat veto-ul împotriva SUA. Americanii doreau noi sancțiuni ca urmare a testelor de rachete balistice interncontinentale.

Oficialii americani au acuzat ambele țări că au permis programele de rachete și bombe ale Pyongyangului prin faptul că nu au aplicat în mod corespunzător sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU.

Daniel Russel, diplomatul american de rang înalt pentru Asia de Est în timpul mandatului fostului președinte Barack Obama, a declarat recent că China ar putea deveni în cele din urmă un factor de restricție.

Beijingul are în mâna cheia succesului

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Beijingul ar simți că propria securitate este direct amenințată, nu doar de capacitățile Coreei de Nord, ci și de acumularea forțelor americane și ale aliaților pentru a le face față, a declarat el pentru Reuters.

„Ne-am putea imagina, și nu mă consolez prea mult cu asta… că la un moment dat capacitatea lui Kim de a escalada va fi împiedicată de propriul interes de securitate națională al Chinei”, a spus el.

„Aceasta este o consolare rece. Și asta nu este o strategie, dar este acolo ca un factor”.

Cu o zi înainte de întâlnirea cu Xi, Biden va purta discuții cu premierul japonez Fumio Kishida și cu președintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol în Cambodgia, pentru a discuta despre cum să țină în frâu programul nuclear al Coreei de Nord.

Sullivan a declarat că Biden a planificat să previzioneze cu aceștia subiectele pe care intenționează să le discute cu Xi și îi va chestiona pe cei doi lideri cu privire la problemele pe care aceștia doresc să le abordeze.

Legăturile dintre SUA și China au scăzut de atunci la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, iar un oficial de rang înalt al administrației a declarat că întâlnirea urmărește să limiteze deteriorarea legăturilor, dar va fi sinceră cu privire la preocupările SUA, cum ar fi Taiwanul și drepturile omului.

Sullivan a mai spus că Biden a sperat că primele sale discuții față în față cu Xi vor duce la mai multe astfel de întâlniri. Biden va căuta o clarificare a pozițiilor, a adăugat el.

„Cred că președintele consideră că acesta nu este sfârșitul liniei, ci mai degrabă începutul unei serii de angajamente care vor include și alte întâlniri între lideri pe parcurs”.