Lumea la zi

100 de rachete au fost transportate în secret din Belarus către Rusia! Pregătește Putin un atac la scară largă?

100 de rachete au fost transportate în secret din Belarus către Rusia! Pregătește Putin un atac la scară largă?
sursa foto: riddle russia

Potrivit unor informații recente, Rusia ar fi mutat în secret aproape 100 de rachete de apărare antiaeriană din Belarus, aliatul său. Acest lucru a stârnit temeri că Putin plănuiește să lanseze un atac pe scară largă în Ucraina, fiind vehiculată chiar folosirea unei bombe murdare.

Analiștii au declarat că mutarea rachetelor S-300 și S-400 ar putea fi un semn că Rusia își ia măsuri de precauție împotriva unui potențial atac fulger ucrainean, ca represalii la recentele lovituri ale Moscovei, fiind vehiculată chiar posibilitatea de folosire a unei bombe murdare.

„Indiferent ce are Rusia în minte cu privire la Ucraina, Kremlinul pare să se aștepte la represalii pe propriul teritoriu din partea Ucrainei sau a Occidentului’, a declarat vineri un analist într-un interviu pentru The Mirror, relatează AlephNews.

Analistul, care a cerut să rămână anonim, consideră că  aceste mișcări fulger de transport al rachetelor, chiar înainte de bombardamentele masive din această săptămână, indică faptul că Rusia se pregătește de un posibil atac pe scară largă. „S-a vorbit despre o bombă murdară”, a afirmat acesta.

Armata Statelor Unite a declarat că a înregistrat marți 111 lovituri cu rachete rusești și 26 de drone kamikaze, despre care generalul Mark Milley a spus că „a fost probabil cel mai mare val de rachete pe care l-am văzut de la începutul războiului”, conform Daily Mail.

Amenințarea unei bombe murdare

Analistul a sugerat pentru The Mirror că Rusia ar putea să se pregătească pentru represaliile ucrainene la atacul din această săptămână și că își mută sistemele de apărare antirachetă pentru a-și proteja granițele de potențiale lovituri.

De asemenea, aceste acțiuni au trezit temerile că Rusia ar putea folosi o bombă murdară în Ucraina, lucru de care Moscova este acuzată că îl plănuiește încă de luna trecută.  Kremlinul a acuzat anterior Ucraina că plănuiește să detoneze o bombă murdară, ceea ce, potrivit oficialilor ucraineni și occidentali, a fost o modalitate a Moscovei de a pregăti terenul pentru a folosi ea însăși o bombă murdară și de a da vina pe Kiev.

La începutul acestei luni, organismul de supraveghere nucleară al ONU, AIEA, a confirmat că nu a găsit niciun semn de activitate nucleară în Ucraina după ce a inspectat trei situri la cererea Kievului, dezmințind astfel afirmațiile Rusiei.

O bombă murdară este un dispozitiv conceput pentru a dispersa material radioactiv, care folosește și explozibili convenționali. Spre deosebire de o bombă nucleară, aceasta nu ar crea o explozie de proporții. Scopul său este de a contamina în schimb zona din jurul locului exploziei. Bombele murdare nu au fost folosite niciodată într-un scenariu de război, ci au fost doar testate.

Ucraina își intensifică apărarea aeriană

Rapoartele conform cărora Rusia mută rachete din Belarus au fost publicate în contextul în care Kievul își intensifică propriile presiuni pentru a primi mai mult sprijin pentru apărarea aeriană din partea aliaților săi. Apărarea aeriană a Ucrainei joacă un rol-cheie în contracararea invaziei Rusiei, împiedicând forțele Moscovei să obțină controlul aerian și ajutând la protejarea țării împotriva atacurilor cu rachete și drone.

„Pe măsură ce Ucraina continuă să lupte, capacitățile de apărare aeriană devin esențiale pentru succesul lor viitor”, a declarat miercuri generalul Milley. „Un sistem integrat de apărare aeriană și antirachetă este ceea ce este necesar în timp ce Ucraina respinge atacurile aeriene rusești”.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a fost îmbunătățită în mod semnificativ de la începutul războiului: Statele Unite au furnizat NASAMS și Germania IRIS-T – două sisteme avansate – în timp ce echipamente mai vechi, precum sistemele S-300 și HAWK și rachetele Stinger au fost, de asemenea, donate.

Milley a declarat că o întâlnire de miercuri a zeci de susținători ai Ucrainei „s-a concentrat pe modul în care noi, ca o coaliție globală, putem oferi combinația potrivită de sisteme de apărare aeriană și muniție pentru ca Ucraina să continue să-și controleze cerul și să-i împiedice pe ruși să obțină superioritatea aeriană”.