Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord pregătește lansarea unui atac nuclear? Care sunt motivele din spatele acțiunilor lui Kim Jong-un
Lumea la zi

Coreea de Nord pregătește lansarea unui atac nuclear? Care sunt motivele din spatele acțiunilor lui Kim Jong-un

Kim jong un sursa foto The Japan Times
sursa foto The Japan Times

Perioadele de tensiune cu Coreea de Nord au oscilat în ultimii ani, dar situația din peninsula coreeană este în acest moment cea mai volatilă din ultimii cinci ani, iar acțiunile lui Kim Jong-un devin din ce în ce mai îngrijorătoare pentru statele vecine și SUA.

În ultima lună, Nordul a lansat o rachetă deasupra Japoniei, forțând locuitorii să caute adăpost; un act ostil și provocator. A lansat alte câteva rachete balistice, a pilotat avioane de război aproape de granița cu Coreea de Sud și a tras sute de proiectile de artilerie în mare, care au aterizat într-o zonă militară tampon, creată de cele două Corei în 2018 pentru a menține pacea. Din punct de vedere tehnic, cele două țări sunt încă în război.

Luni, o navă comercială nord-coreeană a traversat granița maritimă dintre cele două țări, determinând ambele părți să tragă focuri de avertisment. Coreea de Sud spune că incursiunea a fost intenționată, relatează BBC.

Așadar, ce pune la cale Kim Jong-un? Există trei motive pentru care Coreea de Nord tinde să lanseze rachete – pentru a-și testa și îmbunătăți tehnologia de înarmare, pentru a trimite un mesaj politic lumii (în primul rând SUA), pentru a-și impresiona populația națională și pentru a-și consolida loialitatea față de regim.

Care sunt intențiile lui Kim Jong-un

Poate fi greu de descifrat care dintre aceste scopuri servesc acțiunile Pyongyang-ului, dar de data aceasta, Kim a fost explicit. Mass-media de stat a raportat de mai multe ori că lansările și exercițiile recente sunt un răspuns la exercițiile militare desfășurate de SUA, Coreea de Sud și Japonia. Nordul și-a acuzat inamicii pentru escaladarea tensiunilor și spune că lansările sale sunt un avertisment clar că aceștia ar trebui să înceteze.

Washingtonul, Seulul și Tokyo au desfășurat exerciții militare la scară largă, separat și împreună, în ultimele două luni, pentru a arăta că sunt pregătite pentru un atac nuclear nord-coreean. Nu există nicio îndoială că acestea l-au antagonizat pe Kim, care a considerat întotdeauna că astfel de exerciții sunt privite de inamicii săi ca fiind repetiții pentru o invazie. Motivul pentru care Coreea de Nord a început să dezvolte arme nucleare a fost, în primul rând, acela de a împiedica o invazie. 

Se pregătește un atac nuclear?

Dar, există un motiv mai puțin explicit pentru care ar putea crește presiunea acum. Unii cred că ar putea pregăti terenul pentru un test mai provocator – detonarea unei arme nucleare pentru prima dată în cinci ani sau chiar un atac la scară mică asupra Coreei de Sud.

Anul trecut, Kim Jong-un a prezentat un plan pe cinci ani, detaliind toate noile arme pe care intenționează să le dezvolte. Acesta includea bombe nucleare mai mici pentru câmpul de luptă și rachete cu rază scurtă de acțiune pentru a le transporta. Testele recente sunt o dovadă că liderul nord-coreean nu numai că lucrează la această listă de dorințe în materie de arme, dar își antrenează trupele pentru a le folosi. El a folosit unele dintre exercițiile recente, a spus el, pentru a simula un atac nuclear asupra Coreei de Sud.

Acum, Kim are nevoie de atenție. El are nevoie ca lumea să observe progresele pe care le-a făcut, dacă vrea ca într-o zi să obțină ridicarea sancțiunilor internaționale dure impuse țării sale. Sancțiunile nu au împiedicat Coreea de Nord să dezvolte arme, așa cum au fost concepute, dar îi afectează economia.

Negocierile care vizează reducerea acestor sancțiuni au intrat de mult timp în impas, iar Coreea de Nord este pe ultimul loc pe agenda globală. Lumea este mult mai preocupată de războiul din Ucraina și de ascensiunea unei Chine autoritare. Poziția președintelui Biden este că sancțiunile impuse Coreei de Nord pot fi reduse doar atunci când aceasta va fi de acord să renunțe la toate armele sale nucleare.

Coreea de Sud răspunde amenințărilor din nord

Între timp, Washingtonul și Seulul au convenit să-și consolideze apărarea peninsulei prin desfășurarea exercițiilor militare pe care Pyongyang le urăște atât de mult și să răspundă provocărilor sale cu forță. În urma ultimei runde de lansări de rachete și exerciții ale Nordului, Coreea de Sud a trimis avioane de război și a tras cu artileria proprie.

Dacă Kim vrea să convingă SUA să negocieze în termeni mai favorabili pentru el, trebuie să demonstreze cât de periculoasă a devenit țara sa. Luna trecută, el a declarat că Coreea de Nord este un stat cu arme nucleare, o poziție pe care a declarat-o ca fiind ireversibilă.

Ar trebui să fim îngrijorați de cât de asertiv pare să fi devenit, a declarat Kim Jong-dae, un fost consilier în cadrul Ministerului Apărării din Coreea de Sud. El a subliniat cum în trecut Coreea de Nord a așteptat până când forțele americane și-au încheiat exercițiile militare înainte de a riposta. De data aceasta au tras cu artileria în mare în timp ce exercițiile erau în desfășurare.

„Nu am mai văzut niciodată această îndrăzneală și agresivitate, este diferit. Este Nordul care se comportă ca un stat nuclear”, a declarat el.

Guvernele american și sud-coreean consideră că pregătirile pentru cel de-al șaptelea test cu armă nucleară al Coreei de Nord sunt finalizate, iar Nordul așteaptă momentul politic oportun pentru a acționa. Se deschide o fereastră atractivă, în condițiile în care Conferința Partidului Comunist din China s-a încheiat și se apropie alegerile de la mijlocul mandatului din SUA.

Între timp, Coreea de Sud se află în mijlocul unei noi runde de jocuri de război, la care urmează să participe și SUA. Acestea ar putea foarte bine să-i ofere lui Kim Jong-un pretextul pe care îl aștepta.