Infofinanciar > Lumea la zi > SUA acordă un nou ajutor militar Ucrainei! 775 milioane de dolari, pentru rachete HIMARS
Lumea la zi

SUA acordă un nou ajutor militar Ucrainei! 775 milioane de dolari, pentru rachete HIMARS

sistemul HIMARS SUA cotidianul.ro
FOTO: cotidianul.ro

Ucraina va primi un ajutor financiar de 775 de milioane de dolari care constă în armament militar greu compus din rachete adiționale sistemelor americane de artilerie cu precizie ridicată de tip HIMARS relatează AFP, conform anunțului făcut de Pentagon

Echipamentul furnizat de Armata Americană este compatibil cu cel pe care l-a trimis Marea Britanie și este constituit din sisteme de tunuri deplasabile și obuze, conform Minsterului de Apărare American.

Ucraina primește din nou rachete de tip HIMARS din partea Pentagonului

De asemenea, fostul premier al Regatului Unit, aflat în ultima sa vizită la Kiev și-a luat angajamentul în fața președintelui ucrainen Volodimir Zelensky de a pregăti un efectiv de 10,000 de soldați ucrainieni în bazele militare britanice. De asemenea și Anglia a trimis  Ucrainei și tehnică militară de ultimă generație.

Reuters citează un înalt oficial american și relatează faptul că noul pachet de sprijin militar pentru Ucraina va conține și drone mișlitare de supraveghere și în premieră vehicule rezistente la mine dar și 16 obuziere Howitzer.

Altfel spus, ajutorul acordat Ucrainei de Washington constă în 15 drone Scan Eagle, transportoare de tip 40 MaxxPro MRAP (adică vehicule militare de protecție împotriva ambuscadelor capabile să suporte explozia unei mine), și alte 1000 de rachete antitanc Javelin spaima convoaielor tancurilor rusești.

Statele Unite ale Americii, de la începutul războiului și până în prezent, a furnizat Ucrainei prin programul de asistență militară, echipament sofisticat în valoare de 10,6 miliarde de dolari.

Forțele armate ruse s-au arătat neputincioase în fața rachetelor americane HIMARS.

Un oficial american de la Pentagon a catalogat modul de luptă a armatei lui Putin ca fiind o ”lipsă totală de progres pe câmpul de luptă”.

„Nu am constatat recucerirea de teritoriu” de către forţele ucrainene, a recunoscut această responsabilă, sub rezerva anonimatului. „Dar constatăm o slăbire evidentă a poziţiilor ruseşti în mai multe locuri”, a adăugat ea.

”Operațiunea Specială de eliberare s-a tranformat într-un război de uzură”

Deși operațiunea specială de eliberare a Ucrainei ar fi trebuit să fie un bombardament de tip blietzkrig, contrar așteptărilor cadrelor militare din anturajul lui Putin, turnura pe care a luat-o lupta armată poate fi catalogată drept o luptă de uzură disputată în special pe frontul de est și de sud al Ucrainei.

Pentru a mai balansa pierderile, mai marii generali ruși au apelat la tactici neconvenționale și au recrutat deținuti din penitenciarele rusești, aceștia find răsplătiți cu libertatea în schimbul aportului pe câmpul de luptă.

Recent chiar și mercenarii lui Putin în imaginea separatițtilor filo ruși din regiunea Luhansk și Donețk au mai refuzat să coopereze pe câmpul de luptă.

Pentru moment nu se întrevede când războiul va lua sfârșit, cert este că armata rusă dă dovadă de iraționalitate în atacuri și plasează întreagă europă în primejdia de a fi âinta unui nou scenariu Cernobîl, mai multe atacuri s-au înregistrat la centrala nucleară Zaporojie, aflată în totalitate pe teritoriul cucerit de armata lui Putin.

Atât Statele Unite cât și Organizația Națiunilor Unite au pledat la unison pentru demilitarizarea regiunii din jurul centralei nucleare.