Infofinanciar > Lumea la zi > Noi acuzații din partea Rusiei! Emmanuel Macron încearcă să monopolizeze teritoriul african 
Lumea la zi

Noi acuzații din partea Rusiei! Emmanuel Macron încearcă să monopolizeze teritoriul african 

Noi acuzații din partea Rusiei! Emmanuel Macron încearcă să monopolizeze teritoriul african 
sursa foto middle east eye

Rusia vine cu acuzații la adresa lui Emmanuel Macron. Aceștia afirmă că președintele Franței „visează” să excludă Rusia și China de pe continentul african. Conform oficialilor de la Moscova, Macron speră să mențină o influență exclusivă în Africa și să împiedice adversarii să pătrundă pe acest teritoriu.

„Visele de a menţine o influenţă exclusivă în Africa şi de a împiedica alţi participanţi, în special Rusia şi China, sunt încă vii la Paris” , a criticat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, în timpul unei conferințe de presă.

Rusia îl acuză pe Macron de încercarea monopolizării teritoriului african 

Emmanuel Macron „visează” să excludă Rusia și China de pe continentul african.  „Acest lucru este evident” , a insistat purtătoarea de cuvânt. Aceste acuzații au venit în urma turneului președintelui francez în Africa Centrală, unde acesta a proclamat sfârşitul epocii Françafrique” (Francafrica).

Pe data de 2 martie, președintele francez a asigurat ideea conform căreia epoca Françafrique este depăşită” , afirmând că Franţa este de acum un „interlocutor neutru” în Africa. Ultimii ani au fost marcați de încercarea Franței de a rupe legăturile cu Africa și cu rețelele sale de influență moștenite din colonialism.

Însă, lui Emmanuel Macron i s-a reproșat că își continuă întrevederile cu liderii africani, considerați o autoritate pe continentul african. Aceste vizite au loc într-un context în care influența și prezența franceză sunt tot mai mult puse în discuție.

Franța tratează cu aroganță teritoriul african

Rusia depășește din ce în ce mai mult Franța în sfera de influență, prin întâlnirile cu mercenarii grupului privat Wagner şi totodată prin campanii de dezinformare. Însă, Rusia nu recunoaște aplicarea acestor practici de persuadare.

Cu toate acestea, Rusia susține clar și răspicat că influența franceză nu este benefică pentru teritoriul african. Aceștia acuză că Franța permite numeroase încălcări ale drepturilor omului și lovituri de stat, atâta timp cât Africa urmează interesele franceze.

Parisul stabileşte el însuşi ţările africane selecţionate, unde el este gata să închidă ochii asupra loviturilor de stat militare şi numeroaselor încălcări ale drepturilor omului, atât timp cât acestea urmează orbeşte interesele sale”, a declarat Zaharova.

Conform Rusiei, persoanele tinere și elitele africane nu au rămas indiferente și observă clar atitudinea Franței, lipsită de respect. Este subliniată aroganța Parisului în relație cu teritoriul african. „Tineretul, elitele ţărilor africane văd din ce în ce mai clar în ce măsură atitudinea Parisului faţă de acest continent rămâne contradictorie şi arogantă”.

Purtătorul de cuvânt al Moscovei afirmă că Africa este independentă și are dreptul de a alege alianțele pe care dorește să le formeze. „Africanii şi-au câştigat de multă vreme dreptul de a fi prieteni cu cine vor ei” , a declarat Maria Zaharova, conform Aleph News.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.