Infofinanciar > Lumea la zi > Acuzații din partea unui oficial american. Ucraina a devenit un „laborator de luptă” pentru armele iraniene
Lumea la zi

Acuzații din partea unui oficial american. Ucraina a devenit un „laborator de luptă” pentru armele iraniene

Munitie iraniana,
Credit imagine: usni.org

O declarație controversată a fost făcută sub protecția anonimatului de un înalt oficial american, pentru postul CNN. Acest punct de vedere este exprimat cu scurt timp înainte ca secretarul american al apărării, Lloyd Austin, să ajungă în Israel. În cadrul acestei vizite, vor fi discutate mai multe subiecte, inclusiv cooperarea militară iraniano-rusă.

„Toată lumea ar trebui să se pregătească pentru cum arată scenariile de amenințare atunci când Iranul ia tacticile, tehnicile și procedurile pe care le-a învățat în Ucraina și începe să folosească aceste tactici coercitive aici (n. r. Orientul Mijlociu)”, a spus figura oficială. Ea a făcut referire la schimburile de armament între cele două țări, care sunt în mod transparent aliate, în special în contextul în care Rusia se află în război de peste un an. În plus, Iranul se află în mijlocul unei revoluții de lungă durată, deoarece conducerea supremă a limitat drepturile cetățenilor, în special ale femeilor.

Ce relații sunt între Iran și Rusia

Prin această afirmație, persoana care a făcut declarația către CNN și a fost citată de g4media.ro s-a referit la faptul că între Rusia și Iran există un acord militar. Astfel, Moscova ar trimite tehnologii avansate de război Teheranului, așteptând în schimb „ajutor letal” în războiul său împotriva Ucrainei.

Statul iranian este un aliat al lui Vladimir Putin în activitățile sale beligerante. Totuși, țara care îl are ca lider suprem pe Ali Khamenei a șocat zilele trecute, când a făcut transporturi de muniție către Ucraina. Oricâte suspiciuni ar fi declanșat această descoperire, este posibil ca armamentul să fi fost achiziționat printr-o terță parte. Altfel spus, fără a avea vreo greutate militară și politică.

Situația delicată a Iranului

Dictatura de la Teheran este de asemenea luată în vizor de Statele Unite ale Americii. Într-o întâlnire recentă a Congresului, oamenii politici americani au hotărât următoarele:

„Camera Reprezentanților:

(1) condamnă atacurile teroriste din trecut și din prezent sponsorizate de statul iranian împotriva cetățenilor și oficialilor Statelor Unite, precum și a disidenților iranieni, inclusiv complotul terorist al regimului iranian împotriva adunării „Free Iran 2018-the Alternative” de la Paris;

(2) solicită agențiilor guvernamentale relevante ale Statelor Unite să colaboreze cu aliații europeni, inclusiv cu cei din Balcani, unde Iranul și-a extins prezența, pentru a trage la răspundere Iranul pentru încălcarea privilegiilor diplomatice și pentru a solicita națiunilor să împiedice activitățile maligne ale misiunilor diplomatice ale regimului iranian, cu scopul de a le închide și de a expulza agenții acestuia;

(3) este alături de poporul iranian care își apără în mod legitim drepturile la libertate împotriva represiunii și condamnă uciderea brutală a protestatarilor iranieni de către regimul iranian; și

(4) recunoaște drepturile poporului iranian și lupta acestuia pentru instituirea unei Republici Iraniene democratice, seculare și nenucleare.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.