Infofinanciar > Info > Ion Sterian, Transgaz: „Sunt gaze. Nu vor fi probleme în niciun fel, nici la -20 de grade”
Info

Ion Sterian, Transgaz: „Sunt gaze. Nu vor fi probleme în niciun fel, nici la -20 de grade”

romania gaze naturale Europa Liberă
sursă foto: Europa Liberă

Ion Sterian, director general al Transgaz, a dat un interviu în exclusivitate pentru Gândul, în care asigură publicul de cantitatea suficientă de gaze pentru sezoanele reci. Șeful operatorului național de transport de gaze naturale a adus în discuție și investițiile care vor ajuta românii să petreacă ierni fără grija căldurii.

Spre exemplu, Transgaz va beneficia de Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Gaze Naturale, prin care va fi facilitat tranzitul gazelor din zona Mării Caspice și cea a Mării Negre. În plus, jumătatea lui 2023 va aduce și o decizie finală privind investițiile în perimetrul Neptun Deep, din partea OMV Petrom.

Anunțurile directorului Transgaz

Unul dintre anunțurile de mare interes pentru români, fie ei consumatori casnici sau non-casnici, este începerea lucrărilor pentru gazoductele de intrare și de ieșire din zona Mării Negre.

„Probabil în jurul datei de 1 iulie voi semna ordinul de de începere a lucrărilor pentru gazoductul de la Tuzla, conductele de tranzit, Podișor, un gazoduct de circa 310 kilometri”, a declarat Ion Sterian, pentru Gândul.

„Nu va fi nicio problemă, indiferent cum vor fi temperaturile. Se anunță zilele următoare un val de frig polar, dar avem, față de anul trecut, cu circa 780 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate, putem extrage în perioada asta, cu temperaturi ce pot să ajungă și la peste -10 grade media pe țară, putem extrage din înmagazinare – din cele circa 1,95 miliarde de metri cubi, aproape 2 miliarde de metri cubi care sunt înmagazinate, circa 30 de milioane de metri cubi, iar cu 23 – 24 de milioane de metri cubi producția internă ajunge undeva la un potențial consum de cam 52, 53, 54 de miliarde de metri cubi. Până acum, de la începutul iernii și până la valul precedent de frig, nu s-au consumat mai mult de 43, 44, 45 de miliarde de metri cubi.”

Dificultățile unei ierni blânde

Transgaz s-a aflat în stare de prealertă în data de 20 ianuarie 2023. Aceea a fost o zi deosebit de caldă pentru perioada iernii, creând probleme furnizorilor de gaze. În interviul pe care le-a acordat pentru Gândul, Ion Sterian a prezentat situația astfel:

„Atunci (20 ianuarie – n.r.) am avut stare de prealertă, în sensul că nu se consumau gaze, era un consum extrem de mic, iar furnizorii de gaze care aveau gaze și care au gazele înmagazinate încercau să le vândă la clienții lor, crezând în același timp că sunt consumate de clienții lor casnici, non-casnici, dar s-a reglat imediat situația, s-a remediat prin reducerea extrasului din înmagazinare și s-a revenit la normalitate. Dacă vine frigul acum – sistemul poate să intre în starea de prealertă și când scade Line Pack – ul, dar sunt gaze, nu sunt probleme, avem un program clar împreună cu Depogaz, cu Comandamentul instituit de către Ministerul Energiei, deci nu vor fi probleme în niciun fel, nici la -20 de grade, vorbesc în condițiile când nu am importa nicio moleculă de gaze, ne descurcăm, nu e nicio problemă.”

Care este situația Petrom

Un element-cheie în investițiile Trangazului este OMV Petrom, prin intermediul proiectului Neptun Deep. Întrebat de Gândul care este situația actuală cu gigantul furnizor, Ion Sterian a avut de spus următoarele:

„O așteptăm și cred că va fi pozitivă, cum au dat scris la Transgaz, că o vor lua până în luna iunie. De aceea am declarat înainte că ordinul de începere a lucrărilor va fi cel târziu la 1 iulie, pentru gazoductul Tuzla – Podișor. Dar, oricum, și dacă ei întârzie, din varii motive, care nu e treaba Transgazului, gazoductul acesta, de circa 280 de kilometri de la conductele de tranzit până la Podișor, este necesar ca să poată transporta cele 15 miliarde de metri cubi de gaze din ce am menționat, mai ales din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și din Grecia. Ce este cu profitul lor (n.r. OMV Petrom), acolo nu e treaba mea să comentez,

Dar și mie mi se pare mare. Poate au manager super-performant, noi poate, companiile astea românești, nu suntem chiar așa în stare ca ei, dar mă îndoiesc.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.