Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Importurile Indiei de petrol rusesc au distrus dominanța dolarului în comerțul internațional
Lumea la zi

Reuters: Importurile Indiei de petrol rusesc au distrus dominanța dolarului în comerțul internațional

petrol rusesc - sursa foto - bzi.ro
sursa foto - bzi.ro

Sancțiunile internaționale conduse de SUA împotriva Rusiei au început să erodeze dominația de zeci de ani a dolarului în comerțul internațional cu petrol, deoarece majoritatea contractelor cu India, principala piață de vânzare a Rusiei pentru țițeiul transportat pe mare, au fost încheiate în alte cursuri valutare.

Dominația dolarului a fost periodic pusă sub semnul întrebării și totuși a continuat să existe din cauza avantajelor covârșitoare ale utilizării celei mai acceptate monede pentru afaceri. Comerțul cu petrol al Indiei, ca răspuns la turbulențele provocate de sancțiuni și de războiul din Ucraina, oferă cea mai puternică dovadă de până acum a unei treceri către alte monede care s-ar putea dovedi durabilă.

Rusia a devenit importatorul principal de petrol al Indiei

Țara este al treilea importator mondial de petrol, iar Rusia a devenit principalul său furnizor după ce Europa a evitat livrările Moscovei în urma invaziei sale în Ucraina, începută în februarie anul trecut.

După ce o coaliție care se opune războiului a impus Rusiei un plafon al prețului petrolului pe 5 decembrie, clienții indieni au plătit pentru majoritatea petrolului rusesc în alte monede decât dolarul, inclusiv în dirhamul Emiratelor Arabe Unite și, mai nou, în rubla rusească, au declarat mai multe surse bancare și de comerț cu petrol.

Tranzacțiile din ultimele trei luni totalizează echivalentul a câteva sute de milioane de dolari, au adăugat sursele, într-o schimbare care nu a fost raportată anterior.

Grupul celor șapte economii (G7), Uniunea Europeană și Australia, au convenit asupra plafonării prețurilor la sfârșitul anului trecut pentru a interzice serviciilor occidentale și transportului maritim să comercializeze petrol rusesc, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț scăzut impus pentru a priva Moscova de fonduri pentru războiul său.

Unii comercianți cu sediul în Dubai, precum și companiile energetice rusești Gazprom și Rosneft solicită plăți în afara dolarului pentru anumite tipuri de petrol rusesc de nișă care au fost vândute în ultimele săptămâni peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril, au declarat trei surse cu cunoștințe directe.

Aceste vânzări reprezintă o mică parte din vânzările totale ale Rusiei către India și nu par să încalce sancțiunile, pe care oficialii și analiștii americani au prezis că ar putea fi ocolite de servicii neoccidentale, cum ar fi transportul maritim și asigurările rusești.

Trei bănci indiene au susținut unele dintre tranzacții, în timp ce Moscova încearcă să își de-dolarizeze economia și comercianții pentru a evita sancțiunile, au declarat pentru Reuters sursele comerciale, precum și foști oficiali economici ruși și americani.

Dar continuarea plății în dirhami pentru petrolul rusesc ar putea deveni mai dificilă după ce luna trecută Statele Unite și Marea Britanie au adăugat Moscova și banca rusă MTS, cu sediul în Abu Dhabi, la instituțiile financiare rusești de pe lista de sancțiuni.

MTS a facilitat unele plăți de petrol indian care nu sunt în dolari, au declarat sursele comerciale. Nici MTS, nici Trezoreria americană nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

O sursă din rafinăria indiană a declarat că majoritatea băncilor rusești s-au confruntat cu sancțiuni de la război, dar clienții indieni și furnizorii ruși sunt hotărâți să continue să comercializeze petrol rusesc. „Furnizorii ruși vor găsi alte bănci pentru a primi plăți”, a declarat sursa pentru Reuters.

„Așa stând lucrurile, guvernul nu ne cere să nu mai cumpărăm petrol rusesc, așa că avem speranța că se va găsi un mecanism alternativ de plată în cazul în care sistemul actual va fi blocat”.

State prietene și state dușmane

Plata petrolului în dolari a fost o practică aproape universală timp de decenii. Prin comparație, ponderea acestei monede în totalul plăților internaționale este mult mai mică, de 40%, potrivit cifrelor din ianuarie ale sistemului de plăți SWIFT.

Daniel Ahn, fost economist-șef la Departamentul de Stat al SUA, în prezent cercetător global la Woodrow Wilson International Center for Scholars, spune că puterea dolarului este de neegalat, dar că sancțiunile ar putea submina sistemele financiare ale Occidentului, în timp ce nu-și ating scopul.

„Eforturile pe termen scurt ale Rusiei de a încerca să vândă lucruri în schimbul altor monede decât dolarul nu reprezintă adevărata amenințare la adresa sancțiunilor occidentale”, a declarat el. „(Occidentul) slăbește competitivitatea propriilor servicii financiare prin adăugarea unui alt strat administrativ”.”

Plafonarea prețurilor a coincis cu un embargo al UE asupra importurilor de petrol rusesc transportat pe mare, care a încheiat un an de interdicții și sancțiuni, inclusiv excluderea în mare parte a Rusiei din sistemul global de plăți SWIFT.

Aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și de valută, care se apropiau de 640 de miliarde de dolari, au fost înghețate. Ca răspuns, Rusia a declarat că va solicita plata energiei sale în moneda țărilor „prietene” și anul trecut a ordonat statelor „neprietenoase” din UE să plătească gazul în ruble.

Pentru firmele rusești, din cauză că plățile erau blocate sau întârziate chiar dacă nu încălcau nicio sancțiune, dolarii au devenit potențial un „activ toxic”, a declarat analistul independent și fost consilier la Banca Rusiei, Alexandra Prokopenko.

Rusia are nevoie cu disperare să facă comerț cu restul lumii, pentru că încă depinde de veniturile sale din petrol și gaze, așa că încearcă toate opțiunile pe care le are”, a declarat ea pentru Reuters. „Lucrează la construirea unei infrastructuri directe între sistemele bancare din Rusia și India”.

Cel mai mare creditor indian, State Bank of India, are un cont nostro, sau în valută străină, în Rusia. În mod similar, multe bănci din Rusia au deschis conturi la bănci indiene pentru a facilita schimburile comerciale.

Directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a declarat în luna de după invazia Rusiei în Ucraina că sancțiunile impuse Rusiei ar putea eroda dominația dolarului, încurajând blocurile comerciale mai mici să folosească alte monede.

„Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranță destul de posibilă”, a declarat ea pentru Financial Times. FMI nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Dincolo de Rusia, tensiunile dintre China și Occident erodează, de asemenea, normele stabilite de mult timp ale comerțului global dominat de dolar. Rusia deține o parte din rezervele sale valutare în renminbi, în timp ce China și-a redus rezervele de dolari, iar președintele rus Vladimir Putin a declarat în septembrie că Moscova a fost de acord să vândă livrări de gaze către China în yuani și ruble în loc de dolari, scrie Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.