Infofinanciar > Info > Nimeni nu scapă! Scad banii de pensie, crește vârsta de pensionare
Info

Nimeni nu scapă! Scad banii de pensie, crește vârsta de pensionare

pensie marius - constantin budăi, ministrul muncii (sursă foto: stiridinsurse.ro)
Sursă foto: stiridinsurse.ro

Soarta pensionarilor din România urmează să se decidă printr-un nou proiect legislativ, care nu vine însă cu vești bune pentru această categorie socială.

O nouă propunere legislativă care urmează să ajungă în curând în Parlament pentru a fi aprobată prin vot final urmărește să desființeze inechitățile din sistemul național de pensii introduse de pensiile de serviciu sau speciale.

Astfel, printre modificările prevăzute de respectivul proiect de lege se numără schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale, urmând ca sumele care nu se bazează pe contribuții la stat să fie impozitate dublu.

Proiectul mai prevede interzicerea cumulării pensiilor speciale cu salariul, măsură care vizează cu precădere magistrații. Totodată, valoarea lefurilor încasate după vârsta de pensionare nu mai poate depăși valoarea salariului încasat în perioada de activitate. Noile măsuri mai prevăd că partea din pensiile speciale care se bazează pe contribuții la stat va fi impozitată cu 30%, însă dacă valoarea ei totală va depăși salariul mediu brut, respectiv 6.800 de lei.

Pensiile speciale nu dispar

Negocierile guvernanților români cu Banca Mondială și Comisia Europeană asupra noii Legi a pensiilor nu prevăd eliminarea pensiilor speciale, ci doar modificarea condițiilor în care pot fi acordate. De exemplu, pentru ca o persoană să poată beneficia de o astfel de pensie, trebuie să fi activat în aceeași profesie măcar 25 de ani.

Conform proiectului legislativ, în cazul militarilor, pensiile se vor calcula ca medie a soldelor sau a salariilor brute din ultimele luni consecutive. În forma adoptată de Senat, legea prevedea ca pensiile militarilor reprezintă media a 12 luni consecutive alese după voia beneficiarului, din ultimii cinci ani de activitate.

Se prefigurează o posibilă criză în poliție și magistratură

O altă modificare importantă care urmează să fie implementată este reprezentată de creșterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru magistrați, militari și alte categorii.

„Din ianuarie anul viitor începe să crească gradual vârsta de pensionare, astfel încât cei aproape 10.000 de beneficiari ai pensiilor speciale se vor putea retrage din funcție de la 65 de ani, față de 60 cât era stabilit în textul inițial. Acest lucru va însemna că abia în 2034 se va ajunge la egalizarea vârstei cu a pensionarilor din sistemul public” a explicat ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, citat de playtech.

Creșterea vârstei de pensionare ar putea genera însă o criză fără precedent, numeroși polițiști și magistrați fiind gata să se retragă din activitate. Astfel, mii de angajați care îndeplinesc condițiile actuale de ieșire la pensie și-au anunțat intenția de a se retrage. Doar în rândul polițiștilor este vorba de aproximativ 8.800 de angajați, iar în cazul magistraților, unele instanțe riscă să se închidă. Conform datelor CSM, până la sfârșitul acestui an, pot ieși la pensie 540 de judecători și 331 de procurori.

Conform condițiilor actuale, vârsta de pensionare a angajaților din Ministerul de Interne prevăzută de lege este de 60 de ani. Cei care muncesc însă în condiții speciale, adică pe teren, și au 25 de ani vechime, se pot pensiona și cu 13 ani mai devreme, respectiv la 47 de ani.