Infofinanciar > Info > Legea pensiilor speciale a ajuns în Camera Deputaților! Se pregătesc schimbări majore în România
Info

Legea pensiilor speciale a ajuns în Camera Deputaților! Se pregătesc schimbări majore în România

Sursă foto: europafm.ro; guvernanții au în vedere impozitarea pensiilor speciale
sursă foto: europafm.ro

Legea pensiilor speciale, care a fost propusă și susținută de Guvern încă din luna decembrie, a trecut prin procesul de negociere și a primit forma finală. Liderii coaliției au discutat cu oficialii europeni pentru a aduce ultimele modificări necesare.

Proiectul de lege care urmează să fie dezbatut de către deputați conține prevederi referitoare la majorarea vârstei de pensionare pentru magistrați, militari și alte categorii, de la 60 la 65 de ani. De asemenea, se propune și dublarea impozitului pentru sumele de pensie care nu se bazează pe contribuții.

Veniturile speciale nu vor mai fi cumulate

Principiile fundamentale pentru calculul pensiilor speciale au fost convenite de liderii coaliției în colaborare cu Banca Mondială și Comisia Europeană. Conform noii versiuni a textului, aceste venituri speciale nu vor mai putea fi cumulate, așa cum se întâmplă în prezent în cazul magistraților, și vor fi limitate la valoarea salariului primit în anii de activitate. De asemenea, pentru a beneficia de pensia specială, solicitantul trebuie să fi activat în aceeași profesie timp de cel puțin 25 de ani.

Comparativ cu forma adoptată de Senat în luna martie, noul proiect de lege care urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților aduce în plus prevederea unui impozit de 30% aplicat asupra părții din pensie stabilită prin legi speciale. Totuși, acest impozit se va aplica numai atunci când valoarea totală a pensiei depășește salariul mediu brut, adică suma de 6.800 de lei.

„Din ianuarie anul viitor începe să crească gradual vârsta de pensionare, astfel încât cei aproape 10.000 de beneficiari ai pensiilor speciale se vor putea retrage din funcție de la 65 de ani, față de 60 cât era stabilit în textul inițial. Acest lucru va însemna că abia în 2034 se va ajunge la egalizarea vârstei cu a pensionarilor din sistemul public”, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi.

Care era procesul anterior de calcul al pensiilor

Până în prezent, pensiile speciale ale magistraților, militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici erau legate de nivelul salariilor, iar cuantumul acestor pensii creștea proporțional cu creșterea salariilor. Cu toate acestea, noul proiect de lege prevede că pensiile speciale vor crește doar în funcție de valoarea inflației. Astfel, ajustarea pensiilor speciale se va face în concordanță cu rata inflației, fără a mai fi corelate direct cu salariile.

„Se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, spune premierul, Nicolae Ciucă.

Legea privind pensiile militarilor propune o schimbare în ceea ce privește calculul acestora, stabilind că pensiile vor fi calculate ca medie a soldelor sau a salariilor brute din ultimele luni consecutive. În forma adoptată de Senat, legea prevedea că pensiile militarilor reprezintă media a 12 luni consecutive alese de beneficiar, din ultimii cinci ani de activitate, informează ProTV.