Infofinanciar > Info > Profesorii acuză, Marius-Constantin Budăi dă replica! „Guvernul a făcut și va face tot ce le cer oamenii din învățământ”
Info

Profesorii acuză, Marius-Constantin Budăi dă replica! „Guvernul a făcut și va face tot ce le cer oamenii din învățământ”

Marius-Constantin Budăi, ministrul muncii (Sursă foto: antena3.ro)
sursă foto: antena3.ro

Ministrul Muncii din Guvern, Marius-Constantin Budăi, vine cu noi declarații în contextul grevei angajaților din învățământ. Oficialul susține că Executivul de la București, în urma discuțiilor pe care reprezentanții instituției le-au întreprins cu liderii sindicatelor din educație, a îndeplinit toate cerințele aduse în fața la masa negocierilor, chiar și unele care nu erau pe liste.

Marius-Constantin Budăi face referire astfel la Ordonanța de Urgență (OUG) prin care s-a hotărât ca salariile dascălilor să fie majorate începând cu luna iunie cu suma de 1.000 de lei, iar în cazul personalului auxiliar se vor adăuga 400 de lei la venitul lunar. „Un act normativ este împărțit în două. Avem Ordonanța și avem Nota de fundamentare. În ordonanță s-au prevăzut drepturile salariale care intră în vigoare începând de ieri, în nota de fundamentare se prevăd fundamentele, principiul fundamentelor de la care plecăm în discuțiile privind noua lege a salarizării”, spune ministrul Muncii.

„Nota de fundamentare este semnată de doi miniștri co-inițiatori, Ministrul Muncii și Ministrul Educației, de un vicepremier, adică Sorin Grindeanu, și de alți doi miniștri avizatori, Finanțele și Justiția. Ca să conchid, spun că suntem extrem de determinați și asigurăm cu respect cadrele didactice că tot ce s-a discutat cu noi s-a întâmplat și se va întâmpla în continuare”, a spus Marius-Constantin Budăi în cadrul unei emisiuni în direct de la Antena 3 CNN.

Acuzații la adresa Guvernului

Angajații din învățământ sunt din ce în ce mai nemulțumiți. Aceștia au instalat greva generală începând cu data de 25 mai, asta după o perioadă în care au duncționat sub o grevă de avertisment. De pe urma celor declarate de reprezentanții Guvernului de la București, liderii sindicatelor susțin faptul că ceea ce li s-a oferit nu este suficient și că greva va continua și în zilele următoare, chiae dacă de marți, 6 iunie, elevii ar trebui să se întoarcă în bănci după minivacanța de Rusalii.

În plus, foarte mulți profesori vin cu acuzații la adresa Executivului, sugerând faptul că respectivul act normativ nu face referire la faptul că un profesor debutant va urma să primească valoarea salariul mediu brut pe economie din România. De asemenea, aceștia mai spun și că întreaga grilă se va construi în funcție de vechime și grade profesionale.

Guvernul, în „defensivă”

„Vorbim despre un principiu care va fi într-o viitoare lege. Nu facem o lege ca să spunem că respectăm altă lege. Nota de fundamentare este semnată de patru miniștri și un vicepremier. Sunt cei patru miniștri esențiali pentru următoarea lege a salarizării. Vorbim despre Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției. Și peste ei o semnătură de vicepremier. Nota de fundamentare este document oficial al Guvernului! Este, așa cum s-a solicitat, un document oficial al Guvernului! În Ordonanța de Urgență se prevăd drepturile salariale, în nota de fundamentare este fundamentul Ordonanței de Urgență care prevede și fundamentul discuțiilor pe legea salarizării și principiul de la care plecăm în legea salarizării cel solicitat de profesor”, a mai spus recent ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi.

Astfel, în numele Guvernului, oficialul de la Muncă răspunde acuzațiilor: „Toți cei cu care am discutat până acum ne-au recomandat și ne-au spus că nu putem să spunem într-o lege ce trebuie să respectăm în altă lege. Dar putem în nota de fundamentare. Pentru că noi, cu Ordonanța de Urgență aceasta, am modificat actuala lege a salarizării. Deci, în nota de fundamentare, pentru că vorbim de salarizare, putem pune principiul la care ne angajăm prin semnătură, prin document oficial”.

„Așa cum ne-am angajat și cum scrie într-un document oficial al Guvernului, următoarele discuții care vor începe în curând, pe noua lege a salarizării, vor avea ca principiu de bază salariul debutantului să fie salariul mediu brut pe țară, utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat”, a mai spus Marius-Constantin Budăi, la Antena 3 CNN.