Infofinanciar > Lumea la zi > Creștere pericolul unui conflict direct între Rusia și NATO! Un oficial de la Kremlin face anunțul
Lumea la zi

Creștere pericolul unui conflict direct între Rusia și NATO! Un oficial de la Kremlin face anunțul

Sergei-Ryabkov SURSA UNIVERSUL.NET
SURSA UNIVERSUL.NET

Pasul pe care SUA l-a făcut este „extrem de negativă”. Livrarea în Ucraina cu sisteme avansate de rachete HIMARS va crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, pentru agenția de presă RIA Novosti, citată de Sky News.

Casa Alba a anunțat că va interveni în ajutorul Ucrainei cu sisteme de rachete și muniții avansate. Acestea ar putea lovi cu precizie ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri.

„Faptul că SUA, în fruntea unui grup de state, sunt angajate într-o alimentare intenționată cu arme a regimului de la Kiev este un lucru evident”, a declarat ministrul Riabkov.

America nu face acest gest pentru a pune Rusia în pericol

Președintele, Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor furniza Ucrainei sisteme de rachete avansate, inclusiv sisteme HIMARS, și muniții ghidate însă acestea nu vor putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, potrivit Politico.

Într-un mod neobișnuit, Biden a făcut anunțul pentru ziariști, care au preluat informția într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times în care își explică decizia. „Obiectivul Americii este simplu: Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă cu mijloacele de a descuraja și a se apăra de orice agresiune suplimentară”, a declarat Joe Biden, explicând că „nu căutăm un război între NATO și Rusia”.

Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au solicitat în mod repetat Statelor Unite să le furnizeze lansatoare multiple de rachete cu rază lungă despre care spun că ar putea întoarce soarta războiului din Ucraina datorită capacității lor de a lovi ținte aflate la mare distanță.

Analiștii militari afirmă că atacuri susținute cu acestea împotriva unor ținte care oferă sprijin logistic forțelor armate ruse, precum depozitele de muniții și combustibil, ar putea paraliza abilitatea Moscovei de a desfășura noi acțiuni ofensive.

Rachetele ghidate prin GPS pe care le lansează sistemele HIMARS au o rază dublă față de obuzierele M777 pe care SUA le-au furnizat recent forțelor armate ucrainene, conform HotNews.