Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski despre situația critică din țară: „Este foarte dificil, pierdem 100 de soldați pe zi!”
Lumea la zi

Zelenski despre situația critică din țară: „Este foarte dificil, pierdem 100 de soldați pe zi!”

Volodimir Zelenski
dreamstime

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situația în țară este foarte grea. Forțele Kievului suferă pierderi uriașe. Până la 100 de morți și 500 de răniți în fiecare zi.

„Situația este foarte dificilă, pierdem 60-100 de soldați pe zi, morți în luptă și în jur de 500 de persoane rănite în luptă. Așa că ne menținem perimetrele defensive. Cea mai dificilă situație este în estul Ucrainei și în sudul Donețkului și Luhanskului”, a susținut Volodimir Zelenski televiziunii americane Newsmax. 

Rusia reprezintă puterea „întunecată” a lumii

„Trebuie să ne dăm seama cine este puterea întunecată: este Rusia. Iar Rusia nu se va opri în Ucraina, cu siguranță. Celelalte țări, fostele republici ale URSS și membrii UE – unele dintre ele sunt deja națiuni membre NATO – sunt deja amenințate”mai adaugă acesta.

Zelenski cere ajutorul disperat al statele occidentale, acestea trebuie să continuă să impună sancțiuni Rusiei: „Putin nu poate învinge, iar lumea trebuie să înceteze să-l mai apere, pe fondul ultimelor atrocități comise de trupele ruse. Acum, el este aproape izolat. Lumea continuă mereu să-i dea o șansă, pentru că sancțiunile nu sunt impuse complet. Există lacune la unii dintre lideri care spun că președintelui rus ar trebui să i se ofere o cale de ieșire”, conform Antena3.

Război în Ucraina, ziua 98

Decizia luată de SUA, de a trimite în Ucraina sisteme avansate de rachete și muniții va crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO, susține Moscova. Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov a declarat agenției RIA Novosti că autoritățile ruse privesc „extrem de negativ” ultimul pachet de asistență militară al SUA pentru Ucraina, pachet ce include dispozitive M142 HIMARS (acronimul de la Sistem de artilerie de înaltă mobilitate, cu rachete). 

Însă, Rusia a declarat că va permite trecerea navelor ucrainene cu cereale prin Marea Neagră dacă se va respecta o condițiile impuse. Kremlinul e pregătit să semneze un acord prin care să pună capăt războiului din Ucraina.