Infofinanciar > Lumea la zi > Newsweek SUA: manevrele strategie rusești din Marea Neagră continuă
Lumea la zi

Newsweek SUA: manevrele strategie rusești din Marea Neagră continuă

rachete sursa foto Stirile ProTV
Sursa foto: Stirile ProTV

În urma amenințărilor SUA referitoare la flota rusească pentru permiterea Ucrainei de a începe exportul de cereale, Rusia își dotează submarinele din Marea Neagră cu rachete de croazieră.

În Golful Sudic din Sevastopol au fost deja ancorate două submarine rusești pentru a primi rachete Kalibr, conform agenției de presă ucrainene Kyrm Realii. Patru dintre aceste rachete vor fi instalate pe submarine Varșavianska. Acestea sunt destinate special acestui model de rachete, ce pot fi lansate atât după mare cât și după uscat.

Președintele Vladimir Putin, în anul 2017 a declarat că rachetele Kalibr pot acoperi o distanță de 1400 de km.

Marți, ministrul ucrainean al Apărării a pus că flota Rusiei din Marea Neagră intenționează să apeleze la rachete submarine ca să atace teritoriul ucrainean.

„În prezent, vasul este astfel conceput încât să poată lansa rachete de croazieră or, este vorba despre o clară operațiune de atac – două fregate, patru vase cu rachete de mici dimensiuni, două submarine – toate astea sunt în alertă de atac și ne atacă deseori teritoriul apelând la rachete de croazieră de tip Kalibr”, a declarat Vadim Skibițki, de la Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

SUA pregătită să distrugă flota rusească navală

Vinerea trecută, Anton Gerașcenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne a declarat că a primit asigurări din partea americanilor conform cărora sunt pregătiți să distrugă flota Rusiei din marea Neagră.

Armata Statelor Unite a reacționat în urma schimbărilor intervenite în Marea Neagră. A fost schimbată totodată și strategia americană în materie de securitate și ajutor.

„Având în vedere schimbările intervenite în cadrul conflictului, ne schimbăm și noi asistența, oferind Ucrainei capacitățile de care are nevoie astăzi, dat fiind faptul că forțele rusești își reiau ofensiva în estul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Suntem cel mai mare furnizor de securitate din lume în Ucraina acum, când țara are atâta nevoie, și îi încurajăm pe aliați și pe partenerii noștri din întreaga lume să facă același lucru”.

Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al Minsterului ucrainean al Apărării a susținut că flota rusească este pregătită de o eventuală amenințare din afara misiunii sale.

„Două vase, având la bord 16 rachete de tip 3M-54 Kalibr, sunt pregătite să intervină în Marea Neagră.”

Ucraina și exportul

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Rusia a blocat exportul cerealelor ucrainene din Marea Neagră în Marea Mediterană. Aici, grânele își găsesc drum în întreaga lume. Blocajul produs de ruși a dus la temeri în ceea ce privește majorarea exagerată a prețurilor, dar și la foamete în alte state. Aproximativ 20 de vase rusești blochează operațiunile de export ale vaselor ucrainene.