Infofinanciar > Info > Vasile Dâncu: „În Marea Neagră calmul este relativ”. Care este pericolul care pândește navele românești
Info

Vasile Dâncu: „În Marea Neagră calmul este relativ”. Care este pericolul care pândește navele românești

vasile dâncu sursă foto digi24.
Sursa foto: digi24.ro

Aseară, pentru un post de televiziune, Vasile Dâncu a spus că liniștea din Marea Neagră este un lucru relativ, afirmând că există 14 nave care blochează portul din Ucraina și spunând că este posibil să fie și câmpuri de mine care s-au desprins din zona litoralului țării vecine.

Ministrul Apărării a precizat și faptul că operațiunile de deminare a Mării Negre dar și a terenurilor agricole de pe teritoriul Ucrainei reprezintă subiect de discuție în comunitatea internațională, conform Antena 3.

Declarațiile lui Vasile Dâncu

Pentru postul de televiziune Digi 24, Vasile Dâncu a declarat următoarele lucruri: „În aceste momente, marea este blocată, există și informații legate de existența unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului. Sigur că există și o îngrijorare internațională legată de această chestiune, se discută deja, la ultima întâlnire a Comitetului de afaceri externe unde au participat și miniștrii Apărării săptămâna trecută, s-a discutat deja de operațiuni nu numai de deminare a Mării Negre unde, într-un fel sau altul România, Turcia și Bulgaria eram șefi de filă.”.

Ministrul Apărării spune și că, în primă fază, o navă din Italia a fost un sprijin, afirmând că a discutat și cu omologul lui italian care se afla în țara noastră în acel moment. Vasile Dâncu spune că acum există și problema deminării Ucrainei, mai precis a zonei agricole de acolo și că deja se vorbește despre misiuni de nivel internațional pentru deminare.

Părerea unui analist militar și pericolul cel mai mare pentru nave

Tot pentru Antena 3, analistul militar, Marian Zidaru, declară că :„ Mine sunt de la începutul războiului, adică Ucraina a minat apele teritoriale pentru a împiedica un atac maritim din partea rușilor. Operațiunile de deminare sunt foarte greu de făcut în condițiile în care Marea Neagră este blocată de către forțele rusești. Forțele rusești nu ar permite operațiuni de deminare și nici Ucraina nu cred că ar permite până nu se încheie operațiunea. Pe de altă parte sunt mine care au fost duse de furtună în largul Mării Negre. Am avut și noi o situație, dacă nu mă înșel, acum trei săptămâni când mina a ajuns în dreptul porturilor românești fiind nevoie de nave specializate.”.

Același analist militar spune că cel mai mare pericol atât pentru navele românești, cât și pentru navele de tip civil care circulă în Marea Neagră, este acela de a da peste o astfel de mină. Dacă acest lucru se întâmplă, iar ambarcațiunile sunt lovite, acestea vor exploda. Minele pot cauza daune serioase navelor civile pentru că sunt mari și puternice. Conform lui Marian Zidaru, mai sunt numite și „armele săracului” pentru că, în ciuda faptului că nu lovesc nava, tot îi pot provoca avarii și chiar să o scufunde.