Infofinanciar > Lumea la zi > Franța, prima țară europeană care interzice publicitatea pentru combustibilii fosili. Cât de departe merge noua lege
Lumea la zi

Franța, prima țară europeană care interzice publicitatea pentru combustibilii fosili. Cât de departe merge noua lege

franta combustibili fosili sursa foto euro news
sursa foto: euro news

Franța a devenit prima țară europeană care a interzis publicitatea pentru combustibili fosili în temeiul unei noi legi privind clima.

Anunțată la 22 august, legislația interzice publicitatea pentru toate produsele energetice legate de combustibilii fosili, cum ar fi produsele petroliere, energia rezultată din arderea cărbunelui de mină și cărbunele care conține hidrogen. Deocamdată, publicitatea pentru gazele naturale este încă permisă, dar noi reguli urmează să fie introduse în iunie anul viitor.

Companiile care încalcă noua lege ar putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 20 000 și 100 000 de euro, iar recidiviștii ar putea plăti o sumă dublă.

Dispar de tot reclamele?

Noua lege vine după ce asociațiile de campanie, printre care Greenpeace, au cerut UE să interzică reclamele la combustibilii fosili, comparând-o cu legile care restricționează industria tutunului.

O interdicție completă a reclamelor de la companiile petroliere din Franța a fost propusă în cadrul unei convenții privind schimbările climatice din 2019, la care au participat 150 de membri ai publicului selectați aleatoriu. Dar criticii din partea acelorași grupuri care au cerut inițial interdicția au susținut că noua lege lasă prea multă libertate de manevră companiilor pentru a o eluda.

„Veți citi peste tot că publicitatea pentru combustibili fosili este acum interzisă, dar nu este adevărat!” a scris Greenpeace Franța pe Twitter după anunț. Ei spun că reclamele pentru gaze pot continua, precum și reclamele în alte circumstanțe, cum ar fi sponsorizarea evenimentelor.

Alții spun că se merge prea departe, mai ales având în vedere actuala criză a costului vieții din Europa. Șefii de supermarketuri au susținut că aceasta îi împiedică să anunțe clienții atunci când prețul combustibilului a scăzut.

„Dacă avem o reducere a prețului la benzină, este un pic stupid dacă nu putem spune nimănui”, a declarat Édouard Leclerc, președintele supermarketurilor Leclerc, conform euronews.com.

Alte locuri în care s-a adoptat legea

Deși Franța este prima țară europeană care a interzis reclamele la combustibili fosili, un set similar de reglementări a fost introdus anul trecut la Amsterdam. Capitala Olandei a devenit primul oraș din lume care a interzis reclamele companiilor producătoare de combustibili fosili, precum și pe cele din industria aeronautică.

Acest lucru înseamnă că vehiculele alimentate cu combustibili fosili, cum ar fi mașinile pe benzină și zborurile, nu mai pot face reclamă în stațiile de metrou din Amsterdam sau în centrul orașului.

Decizia de a elimina publicitatea la combustibili fosili din oraș a fost luată în urma unei mișcări de masă în capitală, condusă de inițiativa Reclame Fossielvrij 

Femke Sleegers, coordonator al Reclame Fossielvrij, a declarat că a venit „într-un moment crucial în lupta împotriva schimbărilor climatice. Reclamele care prezintă combustibilii fosili ca fiind normali agravează perturbările climatice și nu își au locul într-un oraș – sau într-o țară – care a respectat [Acordul de la Paris]”. Orașul Sydney din Australia încearcă acum să urmeze exemplul Amsterdamului, după ce viceprimarul Jess Scully a comparat efectele combustibililor fosili cu fumatul. Scully tocmai a reușit să treacă cu succes un vot pentru a împiedica promovarea cărbunelui, petrolului și gazelor pe proprietățile orașului și la evenimentele organizate de acesta.