Infofinanciar > Lumea la zi > NATO nu poate da un răspuns referitor la încheierea războiului. Mircea Geoană spune că lupta va continua
Lumea la zi

NATO nu poate da un răspuns referitor la încheierea războiului. Mircea Geoană spune că lupta va continua

Mircea Geoană Sursa foto: A7TV
Sursa foto: A7TV

Pe data de 17 aprilie, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană susține că războiul de pe fronturile ucrainene va mai continua. Acesta a mai precizat că NATO urmează să facă eforturi pentru scurtarea războiului, prin oferirea de sprijin militar Ucrainei. 

Următoarele luni vor fi intense din punct de vedere militar 

Secretarul general adjunct NATO a precizat că nu va da semnale optimiste cu privire finalizarea războiul dintre Rusia și Ucraina, deoarece acesta nu se va termina prea curând. 

”Nici măcar NATO nu poate să dea un răspuns precis. Răspunsul este că poate să dureze mai mult, mai puţin. Anticipăm în următoarele luni o contra-ofensivă ucrainiană bazată pe pregătirea pe care trupele ucrainiene au primit-o din partea ţărilor NATO, training, echipamente noi, forţe proaspete. Pentru că dincolo de antrenament, au nevoie şi dânşii de o pauză, pentru că 1 an de război înseamnă mult. Asta nu înseamnă că Federaţia Rusă nu rămâne în continuare un pericol. De aceea credem că următoarele câteva luni vor fi intense din punct de vedere militar în Ucraina şi poate după şase luni de zile vom avea o imagine puţin mai clară, în funcţie şi de răspunsul la această întrebare, care este raportul real de forţe pe câmpul de bătălie, să avem un răspuns mai precis, cât va dura”, a declarat Mircea Geoană. 

Geoană a mai explicat faptul că nici măcar Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu poate da un răspuns exact cu privire la încheierea „acțiunii militare speciale” realizată de Rusia pe teritoriul Ucrainei. 

 NATO nu este optimist cu privire la finalul războiului 

”Nu vreau să dau nici semnale prea optimiste. Credem că acest război va mai continua și acest lucru este un lucru pe care încercăm şi noi să îl ajutăm pe ucraineni. Încercăm să scurtăm războiul pentru că pacea până la urmă este este lucru pe care îl dorim cu toții”, a mai declarat Geoană, potrivit news.ro.

Însă potrivit expertului consultant, Andrew Cottey, războiul dintre Rusia și Ucraina început acum mai bine de un an, pe 24 februarie 2022 se poate încheia doar în trei scenarii. 

Prima variantă care poate duce la încheierea războiului este cea mai optimistă pentru Kiev. Astfel Cottey spune că acest scenariu ar însemna ca „forțele ucrainene să avanseze cu succes spre Mariupol, pe coasta Mării Negre, tăind accesul forțelor rusești din partea de sud a țării. Mișcarea ar pune, de asemenea, Crimeea în pericol și atunci, potențial, am putea asista la o prăbușire a forțelor rusești și, efectiv, Ucraina ar putea câștiga”. 

O altă opțiune ar fi un impas militar, care ar continua până anul viitor. 

Predicția sa finală ia în calcul un conflict înghețat. „Un scenariu de război de lungă durată este ceea ce este uneori descris ca un fel de conflict înghețat, în care aveți un fel de încetare a focului sau armistițiu, dar conflictul este cu adevărat nerezolvat”, a precizat Andrew Cottey.