Infofinanciar > Lumea la zi > China refuză să înarmeze Rusia cu arme letale! Moscova caută soluții să crească producția de armament
Lumea la zi

China refuză să înarmeze Rusia cu arme letale! Moscova caută soluții să crească producția de armament

puști automate; sursă foto: gandul.ro
Sursă foto: gandul.ro

În timp ce China și Rusia au intensificat legăturile diplomatice, Washingtonul susține că nu există nicio dovadă credibilă că Beijingul a oferit sprijin militare Moscovei.

Potrivit CNN, un oficial de rang înalt din cadrul Trezoreriei Statelor Unite a declarat că Beijingul este reticent în a ajuta Rusia, determinând Moscova să se aprovizioneze cu materiale din Coreea de Nord și Iran și să crească producția internă.

Rusia și-a sporit foarte mult producția de armament în ultimele luni pentru a face față cerințelor războiului în curs cu Ucraina. Dar s-ar putea să nu fie suficient, după ce a războiul din Ucraina din ultimele 13 luni a epuizat o gamă largă de arme. Moscova caută activ soluții pentru a susține ratele crescute de producție de arme.

În comparație cu anul precedent, indicele producției de fabricație pentru sectoarele legate de industria de apărare rusă din ianuarie-februarie 2023 a dezvăluit o creștere pozitivă, spune Dr. Pavel Luzin, expert în domeniul forțelor armate ruse la Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, Boston.

Luzin a calculat că indicele producției manufacturiere din acest an, în comparație cu perioada corespunzătoare din ianuarie-februarie 2022, a fost: „pentru calculatoare, electronice și dispozitive optice, de 112,6%; pentru alte vehicule și echipamente de transport (inclusiv aeronave și nave), 117,7%; și pentru producția chimică (fără rafinarea cărbunelui și a țițeiului), 94,2%”.

Vladimir Putin vrea mai mult

Președintele rus Vladimir Putin și colegii săi miniștri de rang înalt au efectuat în ultimele șase luni un tur al principalelor complexe militaro-industriale din țară pentru a sublinia necesitatea de a stimula producția de arme.

„Cea mai importantă sarcină-cheie a complexului nostru militar-industrial este de a furniza unităților ruse și forțelor de pe front tot ceea ce au nevoie: arme, echipamente, muniții și echipamente în cantitățile necesare și de calitatea potrivită în cele mai scurte termene posibile. De asemenea, este important să perfecționăm și să îmbunătățim în mod semnificativ caracteristicile tehnice ale armelor și echipamentelor pentru luptătorii noștri pe baza experienței de luptă pe care am dobândit-o”, a declarat Putin zilele trecute la Tula, un important centru de producție de armament.

Accentul pus de Putin pe creșterea producției interne este de înțeles, având în vedere că Rusia ar fi pierdut peste 9.400 de echipamente, inclusiv peste 1.500 de tancuri, în războiul împotriva Ucrainei.

Cu mâna intinsă spre China

În prezent, Kremlinul încearcă să obțină arme de la „prieteni și aliați” precum Belarus, Coreea de Nord, Iran și China. Belarusul, de exemplu, aproape și-a curățat depozitele de armament pentru Rusia. Coreea de Nord și Iranul au răspuns parțial, pentru că nu vor să-și epuizeze arsenalele dincolo de un anumit punct.

Acest lucru explică de ce Rusia așteaptă acum cu disperare ajutor în produse militare majore din partea Chinei, care a trimis doar ajutoare neletale, cum ar fi căști de protecție, și articole cu dublă utilizare, cum ar fi piese de avion. Rusia vrea drone, proiectile compatibile, rachete de croazieră și alte arme de precizie.

China a dat însă recent asigurări şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock, aflată în vizită la Beijing,  că nu va interveni în conflictul din Ucraina. Totodată, rezultatele recentei întâlniri de ieri a lui Vladimir Putin cu proaspătul ministru chinez al Armatei, Li Shangfu, sunt neconcludente. Președintele rus a declarat că „Dezvoltarea relaţiilor între cele două naţiuni ale noastre merge bine în toate domeniile, în sectoarele economic, social, cultural şi educaţional, precum şi în departamentele militare”. Ministrul chinez al Apărării nu dat însă nicio declarație încă.

Industria rusă de armament apasă accelerația

Potrivit lui Serghei Chemezov, care conduce conglomeratul de stat din domeniul apărării Rostec, industriile rusești au intensificat producția de muniție pentru ca armata să o folosească în Ucraina.

„Afirmațiile dușmanilor noștri despre faptul că Rusia ar fi rămas fără arme, rachete, proiectile etc. sunt un nonsens. Am crescut de mai multe ori producția de muniție la comanda Ministerului Apărării”, a declarat recent Chemezov pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

Chemezov este considerat unul dintre cei mai apropiați confidenți ai președintelui Putin și are reputația de face tot posibilul pentru a se asigura că fabricile Rostec din Rusia care produc echipamente militare lucrează non-stop. „Fabricile Rostec implicate în îndeplinirea contractelor de stat lucrează aproape non-stop, iar personalul lor dă dovadă de abnegație și înțelegere în legătură cu volumul de muncă sporit”, a afirmat Chemezov, adăugând cum acestea produc varietăți de echipamente militare, inclusiv avioane de război și tancuri, conform Eurasian Times.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.