Lumea la zi

Moscova, probleme militare. A început cursa pentru a-l răsturna pe Putin și a-i lua locul la Kremlin

Vladimir Putin, președintele Rusiei, Sursa foto N4
Vladimir Putin, președintele Rusiei, Sursa foto: N4

Cursa pentru a-l răsturna pe Vladimir Putin și a-i lua locul la Kremlin a început, afirmă analistul de război rus și fostul loialist Igor Strelkov. Fostul colonel FSB a declarat că lupta pentru „Olimpul politic” a început deja în rândul celor care îl înconjoară pe președintele rus. 

Strelkov, care a fost esențial pentru anexarea Crimeei de către Putin în 2014,  este acum un critic acerb al strategiei de război a Kremlinului în Ucraina.

Poate câștiga Putin războiul?

„O mobilizare în masă imediată a încă o jumătate de milion de oameni este singura modalitate prin care președintele rus poate evita înfrângerea și umilința în războiul din Ucraina”, a susținut el. 

El a afirmat că Ievgheni Prigojin, prietenul lui Putin, șeful armatei private Wagner, se confruntă deja cu aliații ministrului apărării Serghei Șoigu, care se află în stare de slăbiciune. 

Alții cred că aliații de securitate ai fostului șef al FSB, Nikolai Patrușev, secretar al puternicului consiliu de securitate, sunt mai susceptibili de a apăsa pe trăgaciul lui Putin în încercarea de a salva cercul de conducere de elită dacă războiul continuă să meargă prost.

Unii susțin că blocul de securitate îl pregătește pe fiul său, ministrul agriculturii, Dmitri Patrușev, pentru o lovitură de stat care să-l înlocuiască pe Putin, dacă acesta este forțat să plece din cauza unor eșecuri în război sau a unei probleme de sănătate.

Strelkov îl vede pe Prigozhin, care a fost odată „bucătarul” lui Putin, responsabil de banchete la Kremlin, ca pe o forță politică majoră în sine și există dovezi că acesta își asigură acum o acoperire proeminentă în mass-media de stat, conform dailymail.com.uk

Ce vrea „bucătarul” lui Putin?

Au existat speculații că vrea să devină ministru al apărării sau chiar președinte.

„Gruparea lui Evgheni Prigojin se opune grupărilor care îl includ pe Serghei Șoigu”, a declarat Strelkov, fostul ministru al apărării al așa-numitei Republici Populare Donețk.

„Ei au început deja lupta. Ei nu se luptă pentru numărul de obuze… Acum vorbim despre ceea ce vine după Putin. Se va întâmpla peste un an sau peste doi? Nu știm. Dar, de fapt, lupta pentru Olimpul politic a început între grupările care îl înconjoară pe Putin, în măsura în care chiar și noi o putem observa”, a continuat acesta. 

El a adăugat că Prigojin vrea să devină un „actor politic” și „în mod clar își pompează autoritatea, inclusiv în public”.

„Ultimele sale apariții în mass-media au arătat clar că acum se poziționează nu doar ca un comandant de război, ci ca o figură publică și politică…”, a avertizat Strelkov.

„Prigozhin se opune grupării pe care Shoigu fie o conduce, fie face parte din ea. Ei au început deja să se lupte. A fost ca o bătălie „feudală”. Criza militară a dus la o criză de putere. La rândul său, criza de putere va adânci criza militară. Și va continua să meargă în spirală, dacă nu se iau măsurile urgente pe care le-am menționat mai devreme”, a spus el. 

Valuri de mobilizare unul după altul 

Prevăzând un alt val de mobilizare, el a adăugat: „Vor fi forțați să o aibă un al doilea și apoi poate un al treilea val. Pentru a învinge în Ucraina am avea nevoie de încă o jumătate de milion de soldați”.

Canalul de telegramă General SVR a afirmat că Putin a aprobat planurile de a chema două milioane de soldați la mobilizare în acest an, unii urmând să meargă pe front ca carne de tun, iar alții să lucreze în industrii legate de armată.

„Primii care vor fi chemați vor fi bărbații care au datorii la fostele soții pentru plata pensiei alimentare”, a afirmat acesta. O astfel de mișcare de mobilizare în masă ar putea avea loc luna viitoare.

Strelkov are un sprijin cheie printre comandanții armatei și ai serviciilor secrete sub nivelul de vârf. Până acum, el a evitat arestarea, în ciuda criticilor mușcătoare la adresa lui Putin și a principalilor săi aghiotanți.

Strelkov, în vârstă de 52 de ani, un blogger ferm pro-război, s-a numărat printre cei trei condamnați anul trecut de un tribunal olandez pentru doborârea avionului de pasageri al Malaysian Airlines, în care au fost uciși toți cei 298 de la bord în 2014. În ciuda acestui fapt, el rămâne o voce cheie în interiorul Rusiei cu privire la desfășurarea războiului.