Lumea la zi

Erdogan îi cere lui Putin să înceteze focul! Rusia este de acord, dar cu o condiție

Putin si Erdogan Sursa foto Realitatea.md
Putin și Erdogan, Sursa foto: Realitatea.md

Potrivit unui comunicat al președinției turce de joi, 5 ianuarie, președintele turc Tayyip Erdogan i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că este necesară încetarea unilaterală a focului.

În aceiași convorbire, care a avut loc telefonic, Erdogan a vorbit și despre „viziunea pentru o soluție echitabilă” în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Erdogan cere încetarea focului

De când soldații ruși au invadat Ucraina în februarie, Erdogan și președintele Rusiei au vorbit des. Pentru a aranja o înțelegere care să permită transportul de cereale din porturile ucrainene, Turcia a servit ca mediator împreună cu Națiunile Unite.

„Președintele Erdogan a declarat că apelurile pentru pace și negocieri ar trebui să fie susținute de o încetare unilaterală a focului și de o viziune pentru o soluție echitabilă”, se arată în comunicat, adăugând că Erdogan i-a reamintit lui Putin de rezultatele pozitive ale acordului privind coridorul de cereale.

În conversația lor, s-a vorbit și despre Siria, iar Erdogan i-a spus lui Putin că este necesară o acțiune imediată pentru a-i alunga pe extremiștii kurzi din zona de graniță a țării, potrivit citirii.

„Președintele Erdogan a subliniat că acum ar trebui să fie luate măsuri concrete pentru a elimina organizația teroristă PKK/PYD/YPG din regiunile de frontieră ale Turciei, în special Tel Rifat și Manbij”, se arată în comunicat, potrivit Reuters.

Răspunsul Rusiei

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin „a reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, transmite Agerpres.

Zelenski nu acceptă condițiile lui Putin

Până în momentul de față, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a făcut nicio declarație cu privire la convorbirea dintre Erdogan și Putin. Însă, Zelenski a reiterat în repetate rânduri că Ucraina nu va încheia pacea în termenii lui Putin.

„Pentru mine, în calitate de președinte, o pace dreaptă nu implică niciun compromis asupra suveranității, libertății și integrității teritoriale a țării mele”, a declarat Zelenski  de la Casa Albă, în timpul unei conferințe de presă alături de Joe Biden.

Mai mult, liderul ucrainean consideră că finalul războiului trebuie să vină la pachet cu „plata pentru toate pagubele provocate de agresiunea rusă”. Acesta a mai spus că nu există o „pace justă” pentru părinții care și-au pierdut fii și fiicele și că  „Banii nu înseamnă nimic, nicio compensaţie sau reparaţie nu ar fi suficientă”, a subliniat el.