Infofinanciar > Lumea la zi > Moscova nu crede în lacrimi. Prigojin, mort la două luni de la rebeliune
Lumea la zi

Moscova nu crede în lacrimi. Prigojin, mort la două luni de la rebeliune

rusia wagner telegraph.com
sursa foto telegraph.com

Șeful mercenarilor ruși Evgheni Prigojin figura ca pasager al avionului privat care s-a prăbușit miercuri seară la nord de Moscova, fără supraviețuitori, au anunțat autoritățile ruse. Nu a existat nicio confirmare că Prigojin se afla fizic la bord, iar presa nu a putut confirma imediat că acesta se afla în presupusa aeronavă, care s-a prăbușit la nord de Moscova.

„O anchetă a fost lansată în cazul prăbușirii unui avion Embraer care a avut loc în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei pasagerilor, numele și prenumele lui Evgheni Prigojin se află printre ei”, a declarat Rosaviatsia, agenția aviatică rusă, citată de agenția de știri de stat TASS.

Evgheni Prigojin, pasager al avionului prăbușit

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat într-un comunicat că un avion privat Embraer Legacy care se deplasa de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbușit în apropierea satului Kuzhenkino din regiunea Tver. Acesta a precizat că la bord se aflau 10 persoane, inclusiv trei membri ai echipajului. Potrivit informațiilor preliminare, toate persoanele aflate la bord au fost ucise, a precizat aceasta. Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost vârful de lance al unei revolte împotriva conducerii superioare a armatei ruse la 23-24 iunie, despre care președintele Vladimir Putin a spus că ar fi putut duce Rusia la un război civil.

Revolta s-a încheiat prin negocieri și o aparentă înțelegere de la Kremlin, în urma căreia Prigojin a acceptat să se mute în țara vecină,  Belarus. Dar, cu toate acestea, se pare că a circulat liber în Rusia după încheierea înțelegerii. Prigojin, care a încercat să îi răstoarne pe ministrul Apărării Serghei Shoigu și pe Valery Gerasimov, șeful Statului Major General, a postat luni un video despre care a sugerat că a fost filmată în Africa, conform Reuters .

Soarta lui Evgheni Prigojin nu este cunoscută deocamdată. Pe aplicația de mesagerie socială Telegram, un cont cunoscut ca fiind apropiat de autoritățile ruse, Readovka, afirmă că informațiile privind moartea conducătorului de război sunt „premature”. „Sursa Readovka subliniază că informațiile privind moartea lui Evgheni Prigojin sunt premature în acest moment. Informațiile despre moartea acestuia, precum și despre decesul comandantului Grupului Wagner, Dmitri Utkin, nu pot fi verificate în acest moment, precizează sursa noastră” se arată în cadrul postării de pe Telegram. Dar, se pare că există anumite zvonuri care menționează că șeful grupului Wagner s-ar fi aflat în alt avion.  „ Evgheni Prigojin ar fi putut fi la bordul unei alte aeronave. Anterior, în scopul conspirației, omul de afaceri a indus în eroare pe toată lumea. Potrivit sursei noastre, Prigojin s-ar fi înregistrat pentru un zbor, dar în același timp s-a urcat la bordul unei alte aeronave”, potrivit textului postării.

Avion prăbușit la scurt timp după decolare

Avionul Embraer călătorea de pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova spre Sankt Petersburg, Rusia, și s-a prăbușit la mai puțin de 30 de minute de la decolare, potrivit Tass. Prigojin, un magnat deschis, a construit forța paramilitară privată care a luptat în numele Rusiei în Ucraina și în Africa. Frustrat de conducerea militară a țării, el a instigat o scurtă rebeliune în urmă cu două luni, o revoltă care a reprezentat o amenințare gravă pentru guvernul președintelui Vladimir V. Putin.