Infofinanciar > Info > Iohannis se intersectează în Brazilia cu Lavrov! Președintele pleacă în vizită cu același avion privat
Info

Iohannis se intersectează în Brazilia cu Lavrov! Președintele pleacă în vizită cu același avion privat

Klaus Iohannis nu a avut contracandidat serios în 2019
Sursa foto: dreamstime

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 18-26 aprilie 2023, vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina. Și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va vizita mai multe țări din America Latină, inclusiv Brazilia, în perioada 17-21 aprilie.

Conform comunicatului Președinției, vizitele întreprinse de președintele Klaus Iohannis urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt al României cu statele Americii Latine.

„Interesul acordat de România consolidării relațiilor cu Republica Federativă a Braziliei, Republica Chile și Republica Argentina se înscrie, de asemenea, în procesul de aprofundare a cooperării Uniunii Europene cu America Latină și Caraibi, proces orientat în prezent spre pregătirea Summitului Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), din luna iulie a acestui an, de la Bruxelles”, se arată în documentul citat.

Astfel, cu prilejul vizitei în Brazilia, prima la nivel de șef de stat în ultimii 23 de ani, Klaus Iohannis va discuta cu președintele Luiz Inácio Lula da Silva atât stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cât și temele de actualitate de pe agendele regionale și respectiv cea internațională. Și vizita oficială în Republica Chile, cea de-a doua etapă a turneului sud-american și prima vizită de acest nivel în ultimii 10 ani, are ca obiectiv „impulsionarea colaborării politice, a schimburilor economice, consolidarea cooperării sectoriale dintre cele două țări și încurajarea contactelor interumane”.

Nu în ultimul rând, vizita oficială în Republica Argentina, prima la acest nivel în ultimii 30 de ani, va prilejui întrevederea cu președintele Alberto Fernández și „evaluarea stadiului relațiilor bilaterale dintre cele două țări și identificarea în comun a domeniilor unde există perspective de creștere a schimburilor comerciale și de atragere de noi investiții, pentru ambele state”, conform sursei citate.

Și Lavrov vrea „sporirea cooperării reciproc avantajoase”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și-a început deja de luni turneul în America Latină cu o vizită în Brazilia, a relatat agenția de știri TASS. Conform anunțului ministerului rus de Externe: „În perioada 17-21 aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vizita mai multe țări din America Latină, printre care Brazilia, Venezuela, Nicaragua și Cuba.” Ministerul rus a precizat că obiectivul principal al turneului diplomatic este de a spori cooperarea reciproc avantajoasă între aceste țări în diverse domenii.

Într-un articol semnat recent de Serghei Lavrov pentru ziarul brazilian Folha de São Paulo ,din 13 aprilie, diplomatul rus a scris despre „dorința încăpățânată a așa-numitului Occident istoric, condus de Statele Unite, de a-și menține dominația globală, de a împiedica dezvoltarea și consolidarea noilor centre mondiale” și despre „noile oportunități de dezvoltare a unei cooperări reciproc avantajoase între Rusia și statele din America Latină”.

„Spre deosebire de fostele metropole coloniale, noi nu împărțim partenerii în prieteni și dușmani, nu îi punem în fața unei alegeri artificiale – cu noi sau împotriva noastră”, a scris șeful diplomației ruse, citat de republicworld.com.

Președintele folosește din nou o aeronavă privată

Revenind la președintele Klaus Iohannis, potrivit informațiilor apărute în presă, în vizita din America Latină acesta va zbura din nou cu avionul privat de lux folosit în vizitele oficiale din Japonia și Singapore din luna martie. Este vorba de o aeronavă de 19 locuri Boeing 737-900ER, în configurație BBJ, care include, printre altele un dormitor VIP și o sală de cinema.

Palatul Cotroceni a precizat că nu pot fi făcute publice costurile acestei călătorii deoarece sunt catalogate ca fiind informații clasificate. Conform datelor disponibile pe site-ul Administrației Prezidențiale, bugetul alocat în 2023 pentru deplasările externe ale președintelui este de 5,5 milioane de euro.