Infofinanciar > Lumea la zi > Beijingul ascunde afacerile cu Rusia! Zeci de mii de transporturi ajung la Moscova
Lumea la zi

Beijingul ascunde afacerile cu Rusia! Zeci de mii de transporturi ajung la Moscova

rusia china atlantic.com
Sursă foto: atlantic.com

Firmele rusești au primit zeci de mii de transporturi chinezești de la începutul războiului din Ucraina. Astfel, Beijingul maschează în continuare aceste tranzacții.

China ajută la înarmarea Rusiei cu elicoptere, drone, lunete optice și metale cruciale folosite de industria de apărare. Firmele rusești – inclusiv companiile sancționate – implicate în producția de lansatoare de rachete, vehicule blindate și bombardiere strategice, au primit zeci de mii de livrări din China de când a început invazia Rusiei în Ucraina și până în primul trimestru al acestui an.

„Comerțul legal”

China, care insistă că rămâne neutră, încearcă să se poziționeze ca un mediator de pace cheie în cadrul discuțiilor menite să pună capăt conflictului. Comerțul dintre China și Rusia va depăși 200 de miliarde de dolari în acest an, un nou record, chiar dacă exporturile chinezești către alte țări au scăzut semnificativ. Exporturile de bunuri cu potențiale utilizări militare au crescut de peste trei ori, comparativ cu anul precedent, potrivit analizei Observatorului complexității economice, un instrument de vizualizare a datelor comerciale.

Astfel de bunuri sunt clasificate ca fiind cu dublă utilizare, ceea ce înseamnă că au și scopuri civile, ceea ce permite Chinei să ocolească sancțiunile internaționale și să susțină că desfășoară doar comerț legal cu Rusia. Sprijinul Chinei pare să ajute Rusia să facă față sancțiunilor, punând sub semnul întrebării eficiența unei părți cruciale a campaniei Occidentului împotriva Moscovei, care vizează paralizarea economiei rusești.

O companie chineză a trimis 1.000 de drone în Rusia în cele două luni de dinaintea războiului. Firma respectivă, Shantou Honghu Plastics, se descrie ca un angrosist de jucării pentru copii pe site-ul său și pe profilurile sale din rețelele de socializare.

Dronele au fost trimise către o firmă rusă numită Samson, care se descrie în mod similar ca fiind un angrosist de jocuri și jucării și care pare a fi o companie de tip fantomă, declarând un capital de doar 10.000 de ruble, conform unui registru public al companiei. Apoi, la patru zile după izbucnirea războiului în Ucraina, compania chineză Hems999 a furnizat două elicoptere. O altă firmă chineză, Tianjin Huarong Aviation, a transferat patru elicoptere Airbus în Rusia de la începutul războiului. Toate au fost primite de firma rusă Ural Helicopter, al cărei principal client este Garda Națională Rusă.

Rachetele trec prin India

Firmele chineze au trimis, de asemenea, lunete optice la peste 50 de companii rusești de la începutul anului 2022 până în primul trimestru al acestui an. Importurile acestor produse aproape s-au dublat anul trecut, ajungând la 2,5 milioane de dolari, comparativ cu cel precedent.

Yiwu Wojie Optics Instrument din Yiwu a reprezentat majoritatea lunetelor optice – aproximativ 2.500 – furnizate firmei rusești CEK, care a furnizat anterior astfel de bunuri și echipamente de vedere pe timp de noapte ministerului rus de interne. În facturi se menționează că astfel de echipamente sunt destinate „vânătorii”, deși dispozitivele ar putea fi montate pe arme militare și oferă o viziune îmbunătățită pentru operațiunile militare.

Exporturile chinezești de turboreactoare și de sisteme de navigație cu rachete radar au fost, de asemenea, trimise prin India și Costa Rica înainte de a fi reexportate în Rusia. Potrivit datelor comerciale, importurile de materii prime și componente vitale pentru fabricarea de armament ale Rusiei au crescut vertiginos, conform sursei telegraph.co.uk.