Infofinanciar > Info > Modificări la sistemul public de pensii. Ce îi așteaptă pe seniorii României
Info

Modificări la sistemul public de pensii. Ce îi așteaptă pe seniorii României

Pensii Sursa foto Romania TV
FOTO: romaniatv.net

La sfârșitul acestei luni, guvernanții ar trebui să aprobe proiectul de lege care modifică și completează actele normative care fac referire la cuantumul pensiilor speciale.

Proiectul de lege care modifică și completează actele normative cu privire la pensiile de serviciu ar trebuie aprobat până la 31 martie, după ce Biroul Permanent a decis prelungirea termenului de avizare și de dezbatere de la 45 la 60 de zile.

În proiectul de lege sunt prevăzute prerogativele actului legislativ cu număr 223/2015, care reglementează pensiile militare de stat. Deși, proiectul de lege propus de Guvern și înregistrat la Camera Superioară a Parlamentului în ultimele zile a anului trecut, a fost aprobat în regim de urgență. Însă, Comisiile Parlamentare de specialitate, întârzie avizarea proiectului de lege.

Comisiile din Parlament tergiversează proiectul de lege

Potrivit parcursului legislativ, pentru ca legea să intre în vigoare este necesar raportul a trei comisii și anume, cea de apărare, juridică și cea de muncă, după care, Comisia de buget, cea pentru drepturile omului și de politică externă trebuie să acorde aviz favorabil.

Până în momentul de față, niciuna dintre comisiile de raport nu au oferit o poziție, în timp ce doar Comisia pentru Drepturile omului a oferit un răspuns favorabil după ce a fost întrunită majoritatea de voturi. Comisia pentru politică externă a dat de asemenea aviz favorabil însă  fară a propune amendamente.

Ministerul Apărării Naționale este co-inițatorul proiectului de lege aflat acum la Camera Superioară a Parlamentului, fiind de altfel și prima cameră sesizată în acest caz. Potrivit actului normativ, baza de calcul folosită în stabilirea cuantumului pensiei militare de stat este egală cu media soldelor/salariilor lunare brute, care au fost obținute din funcția de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Miniștri vor depune amendamente în concordanță cu recomandările Băncii Mondiale

Totodată, sunt stipulate și tipurile de venit care nu fac parte din baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare. În acest sens, Ministerul Muncii propune ca baza de calcul folosită pentru pensia militară acordată personalului care s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate să fie modificată.

De asemenea, oficialii ministerului Muncii au făcut o serie de precizări în privința pensiilor militare ale personalului care a exercitat o funcție de demnitate publică. Coaliția de guvernare a hotărât în urmă cu o săptămână, întocmirea unui grup de lucru format din miniștrii care gestionează veniturile speciale. Aceștia au misiunea de a redacta amendamente în concordanță cu raportul Băncii Mondiale. Ministerele vor colecta propunerile într-un singur set de amendamente, după care, decizia va fi adoptată în cadrul Coaliției.

Cât despre Legea 223/2015 privind pensile militare de stat, trebuie reamintit că în circuitul legislativ încă se află Plx 199/2020 ( o inițiativă depusă de Gabriel Leș, fostul ministru al Apărării), la vremea respectivă inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat. În momentul de față legea se află la Camera inferioară a Parlamentului după ce a primit aviz negativ de la două comisii, informează romaniatv.net.