Infofinanciar > Info > Pensiile se modifică pe furiș! O lege majoră, pregătită pentru adoptare tacită în 31 martie
Info

Pensiile se modifică pe furiș! O lege majoră, pregătită pentru adoptare tacită în 31 martie

Pensii
Sursa foto: graiulsalajului.ro

O lege de o importanță majoră pentru domeniul de care aparține, anume proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative a pensiilor de serviciu, are ca termen de aprobare tacită la Senat data de 31 martie. La jumătatea lunii februarie, Biroul Permanent a hotărât să prelungească termenul de înștiințare și dezbatere de la 45 la 60 de zile.

De asemenea, actul normativ conține și prevederi ce fac referire la Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat.

Pentru proiectul de lege inițiat de guvern și înregistrat la Senat în ultimele zile din decembrie 2022, s-a aprobat  o procedură de urgență prin care comisiile parlamentare de specialitate care trebuie să dea rapoarte sau înștiințări pe lege amână acordarea acestora.

Stadiul în care se află

Legea are nevoie de rapoarte de la trei comisii: juridică, pentru apărare și muncă. De asemenea, necesită avize de la alte trei (buget, drepturile omului și politică externă). Până în prezent, niciuna dintre comisiile principale de raport nu a dat o rezoluție. În ce privește comisiile de aviz, Comisia pentru drepturile omului și Comisia pentru politică externă au dat un aviz favorabil cu majoritate de voturi, cea din urmă propunând și amendamente.

Senatul este prima Cameră sesizată, în timp ce MApN este co-inițiator al proiectului de lege aflat la Senat.

Potrivit proiectului de lege, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media salariilor lunare brute în calitate de polițist/militar/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Proiectul specifică tipurile de încasări ce nu sunt incluse în baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare.

Ministerul Muncii propune modificarea bazei de calcul

Ministerul Muncii a sugerat modificarea bazei de calcul a pensiei militare pentru personalul aflat în misiune temporară/permanentă în străinătate și a făcut precizări pentru pensiile militare ale personalului care a efectuat o funcție de demnitate publică.

În urmă cu o săptămână, coaliția de guvernare a decis să constituie un grup de lucru format din miniștrii care gestionează pensiile de serviciu care să sugereze amendamente în conformitate cu raportul Băncii Mondiale asupra schimbărilor acestei categorii de pensii. Ministerele vor integra sugestiile într-un singur set de amendamente, decizia finală fiind luată tot în cadrul coaliției.

În legătură cu Legea 223/2015 ce vizează pensiile militare de stat, în circuitul parlamentar încă se află inițiativa fostului ministru al apărării, Gabriel Leș. PLx 199/2020 a fost adoptată tacit de Senat și se află în Camera Deputaților, unde are două avize negative de la comisii, din 2020.

De asemenea, în circuit apare și PLx 2021/2020, inițiată de un deputat Pro România și unul USR, adoptată tacit de Senat și trimisă la Camera Deputaților (unde are un aviz negativ, însă și un punct de vedere negativ din partea fostului guvern Orban), potrivit umbrela.strategică.ro

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.