Infofinanciar > Info > Banca Mondială propune impozitarea progresivă a pensiilor magistraților. Angajaţii din aviația civilă sunt și ei vizați
Info

Banca Mondială propune impozitarea progresivă a pensiilor magistraților. Angajaţii din aviația civilă sunt și ei vizați

Recalculare pensii
Sursa foto: evz.ro

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat o sinteză a Raportului de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale elaborat de Banca Mondială. Conform acestuia, proiectul legii pensiilor speciale respectă angajamentele asumate prin PNRR. Experții Băncii Mondiale nu au dat doar un aviz pozitiv, ci au făcut însă o serie de propuneri cu potențial de impact pe piața muncii din România.

Experții Băncii Mondiale solicitați de autorităţile române să avizeze proiectul legislativ de reglementare a pensiilor speciale au venit cu o serie de recomandări care urmăresc reducerea inechităţilor din sistemul românesc de pensii. Principalele propuneri făcute sunt

– introducerea unui impozit progresiv asupra suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget şi nu din contribuţii, cu efect special asupra pensiilor magistraţilor

– modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor,

– renunţarea la pensiile acordate personalului aviaţiei civile,

Totodată, raportul BM mai prevede că: „în timp ce pensia medie brută astăzi reprezintă aproximativ 77% din salariul mediu pe economie, se preconizează că acest raport va scădea la 63% până în 2030 și va scădea sub 50% până în 2037.”

Ce propune Banca Mondială în privința pensiilor magistraților

Experții BM au recomandat ca, în cazul pensiilor magistraţilor, statul român să adopte „introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget” și impozitarea specială a cotei din beneficiul finanţat de la bugetul de stat. „Acesta poate fi etalonat în funcţie de cuantumul suplimentului din buget sau poate fi declanşat atunci când ponderea suplimentului depăşeşte anumiţi parametri (de exemplu, atunci când suplimentarea depăşeşte cota finanţată din contribuţii şi astfel beneficiul este definit mai mult în funcţie de completare decât de contribuţii). Beneficiile magistraţilor, de exemplu, a căror formulă este protejată de sentinţa Curţii Constituţionale a României, primesc marea majoritate (peste 90%) din beneficiul lor de la buget, şi nu din contribuţii. Cazuri de completări mult mai mari decât contribuţiile sunt posibile şi pentru alte pensii de serviciu”, se arată în sinteza raportului prezentat de Ministerul Muncii.

Experții BM au recomandat, de asemenea, și modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor: „În timp ce toate pensiile de serviciu sunt mai mari la pensionare în comparaţie cu prestaţia generală a sistemului de pensii datorită garanţiei mai mari a ratei de înlocuire şi a unei abordări mai generoase de calcul al beneficiilor, aceste inegalităţi se reduc în timp datorită ratei de indexare mai scăzute aplicate pensiilor de serviciu, cu excepţia magistraţilor. Pentru magistrati, situatia este inversa. Nu numai că beneficiul este mult mai mare decât în sistemul general, dar indexarea pe salarii este şi mai generoasă, crescând inegalitatea în timp. O analiză juridică ulterioară este necesară pentru opţiunile de aliniere a ratei de indexare cu cea utilizată pentru alte pensii de serviciu în limitele deciziei Curţii Constituţionale care protejează beneficiul magistraţilor.”

Recomandări pentru pentru pensiile militare

O altă recomandare a experților BM vizează pensiile militarilor, ale căror principii de administrare ar trebui aliniate cu cele ale altor pensii de serviciu. Modificarea ar asigura „portabilitatea drepturilor de pensie obţinute cu serviciul militar şi ar permite o tranziţie mai uşoară în şi în afara armatei, deschizând calea unei convergenţe ulterioare a parametrilor sistemului militar cu cel general”.

Un alt subiect vizat este cel al pensiilor acordate personalului aviaţiei civile, Banca Mondială recomandă închiderea sau limitarea acestui plan de pensii pe motiv că beneficiarii nu sunt angajaţi în sectorul public: „Planul de pensii pentru personalul aviaţiei civile oferă o pondere mai mare a beneficiului în comparaţie cu alte pensii de serviciu (cu excepţia magistraţilor). Spre deosebire de alţi beneficiari de pensii de serviciu, participanţii la aviaţia civilă nu sunt angajaţi în sectorul public şi mulţi dintre ei lucrează în sectorul privat. Rata de pensionare redusă semnificativ (pe care proiectul de lege întocmit de Guvern o unifică în categoria la 52) nu este legată de pierderea capacităţii de muncă, deşi pentru unii participanţi la plan ar necesita schimbarea rolului în carieră sau schimbarea carierei în întregime. Ar trebui luată în considerare fezabilitatea închiderii planurilor de pensii pentru noii intraţi sau a limitării acestora în alt mod”, se mai arată în raportul Băncii Mondiale, citat de Economedia.