Infofinanciar > Lumea la zi > G-20, încotro? Reuniunea din India nu aduce niciun consens privind războiul din Ucraina
Lumea la zi

G-20, încotro? Reuniunea din India nu aduce niciun consens privind războiul din Ucraina

serghei lavrov, ministrul de externe rus la summitul G20 din india (sursă foto: ndtv.com)
Credit imagine: realitatea.net

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ripostat din nou împotriva Occidentului în discursul său la reuniunea G20 de la New Delhi, acuzându-l de ipocrizie pentru că înarmează Ucraina. Tot cu această ocazie a avut loc și o discuție neașteptată între el și secretarul de stat american, Antony Blinken.

O reuniune a Grupului celor „20” s-a încheiat fără a se ajunge la un consens în privința războiului din Ucraina, deoarece China susține Rusia să nu înceteze atacurile asupra Ucrainei. Cele două au fost singurele țări de la reuniunea miniștrilor de externe ai G-20, care a avut loc joi la New Delhi, care nu au căzut de acord asupra unei declarații prin care se cerea Rusiei „retragerea completă și necondiționată de pe teritoriul Ucrainei”.

Diferențe de nereconciliat

Ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar a declarat că au existat „divergențe” care nu au putut fi reconciliate. El a adăugat că membrii G20, un grup al celor mai mari economii din lume, au căzut de acord asupra majorității problemelor care implică preocupările națiunilor mai puțin dezvoltate„cum ar fi consolidarea multilateralismului, promovarea securității alimentare și energetice, schimbările climatice, problemele de gen și combaterea terorismului”, confrom aljazeera.com.

Într-un discurs video adresat miniștrilor de externe reuniți, prim-ministrul indian Narendra Modi i-a îndemnat pe membri să nu permită tensiunilor actuale să distrugă acordurile la care s-ar putea ajunge în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică, schimbările climatice și datoriile.

Annalena Baerbock și Serghei Lavrov, acuzații grave

Ministrul german de externe Annalena Baerbock, care a stat vizavi de omologul său rus, Serghei Lavrov, a folosit reuniunea G20 pentru a se adresa diplomatului. „Domnule Lavrov, opriți acest război. Opriți încălcarea ordinii noastre internaționale. Opriți bombardarea orașelor și a civililor ucraineni”, a spus ea. Lavrov a ripostat în discursul său, acuzând statele occidentale de ipocrizie, deoarece acestea „umplu Ucraina de arme” de ani de zile.

Potrivit declarațiilor publicate de Departamentul de Stat al SUA, secretarul de stat american Antony Blinken și-a petrecut o mare parte din timpul petrecut în capitala indiană descriind eforturile Washingtonului de a susține securitatea energetică și alimentară. De asemenea, el a declarat cu subiect și predicat că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate rămâne fără răspuns.

„Din nefericire, această reuniune a fost din nou afectată de războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, de campania deliberată de distrugere a țintelor civile și de atacul său asupra principiilor fundamentale ale Cartei ONU”, a declarat Blinken.

Blinken și Lavrov au discutat pe tema războiului

Blinken s-a întâlnit pentru scurt timp cu Lavrov joi, în prima întâlnire la nivel înalt din ultimele luni între reprezentanții celor două țări. Oficialii americani au declarat că au discutat mai puțin de 10 minute în marja conferinței.

În ultimele zile, Washingtonul a acuzat China că ia în considerare furnizarea de arme Rusiei pentru a fi folosite în război. Beijingul a negat această acuzație, în timp ce o propunere de pace chineză pentru Ucraina a atras laude din partea Rusiei și a aliatului său Belarus, dar respingeri din partea Occidentului.

China a ripostat joi, acuzând SUA că promovează războiul prin furnizarea de arme Ucrainei și că încalcă suveranitatea chineză prin sprijinul acordat Taiwanului. „SUA spun că doresc pacea, dar poartă războaie în întreaga lume și incită la confruntare. În timp ce subliniază necesitatea de a respecta și de a menține ordinea internațională, SUA a urmărit în mod viguros sancțiuni unilaterale ilegale, punând legea internă mai presus de legea internațională”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, reporterilor de la Beijing.

Înaintea reuniunii G-20, Ministerul rus de Externe a criticat politicile SUA, afirmând că Lavrov și delegația sa vor folosi reuniunea pentru „a se concentra asupra încercărilor Occidentului de a se răzbuna pentru dispariția inevitabilă a pârghiilor de dominație din mâinile sale”.