Infofinanciar > Lumea la zi > Ministrul de externe rus, declații șocante despre Europa! „Occidentul nu reconstuiește Afghanistanul”
Lumea la zi

Ministrul de externe rus, declații șocante despre Europa! „Occidentul nu reconstuiește Afghanistanul”

Lavrov sursa foto Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, aflat într-o deplasare în Algeria, a declarat marți că Uniunea Europeană nu are o politică externă. Aceste declarații vin ca urmare a propunerii șefului diplomației europene, Josep Borell, de a confisca rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, transmite EFE.

„Borrell nu trebuie să uite că postul său este în diplomație și că el nu este comandant militar. Cred că în viitor acest post de șef al diplomației UE va fi eliminat, știut fiind faptul că reflectă poziția SUA„, a susținut Lavrov în discursul său.

Lavrov a invocat situația din Afganistan ale cărei active din banca centrală sunt înghețate, „însă (Occidentul) nu foloseşte aceşti bani pentru a reconstrui Afganistanul, care a fost distrus ca urmare a acţiunilor NATO”.

Uniunea Europeană vrea să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei

Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell a afirmat că Uniunea trebuie să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina. El a spus că este o situație asemănătoare cu cea în care Statele Unite au confiscat activele băncilor centrale ale Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul. Washingtonul intenționează să folosească o parte din fondurile afgane blocate pentru a ajuta poporul afgan. Acesta păstrează restul de active pentru a acoperi eventualele despăgubiri acordate în procesele împotriva militanților islamiști acuzați de terorism.

„Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti”, a spus oficialul european în interviul din Financial Times, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

Relația dintre Rusia și Algeria

Serghei Lavrov a vizitat marți Algeria în cadrul unei deplasări neoficiale, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Uniunea Sovietică a fost prima țară care a stabilit relații diplomatice cu Algeria după dobândirea independenței în 1962.

În 2019 a avut loc ultima vizită a lui Lavrov în Algeria. Cea mai recentă reuniune a șefilor de stat ale celor două țări a avut loc la începutul lunii aprilie la Moscova, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Miercuri, însă, Serghei Lavrov a ajuns și în Oman într-o vizită care, de asemenea, nu a fost anunțată. Aici urmează să aibă loc mai multe întrevederi cu înalți oficiali ai Omanului, conform agenției de știri oficială ONA, citată de EFE. Ultima vizită pe care ministrul de externe rus a făcut în această țară a fost în 2016.