Infofinanciar > Lumea la zi > Mesajul lui Kim Jong Un pentru Putin de ziua lui! Liderul Phenianului îi aduce laude președintelui rus
Lumea la zi

Mesajul lui Kim Jong Un pentru Putin de ziua lui! Liderul Phenianului îi aduce laude președintelui rus

Kim Jong Un și Putin, Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

De ziua sa, în care împlinește 70 de ani, președintele Rusiei Vladimir Putin a primit un mesaj de felicitare din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un. Cel din urmă l-a felicitat pe liderul de la Kremlin că a „distrus toate provocările și amenințările Statelor Unite”.  Acest mesaj subliniază frontul comun pe care aceste state îl au față de Occident și de SUA.

De asemenea, în cadrul aceluiași mesaj, Kim Jong Un a mai scris că „o astfel de realitate este de neconceput fără conducerea ta distinsă și voința ta puternică”.

În contextul în care Rusia este evitată din ce în ce mai mult de statele de pe mapamond din cauza războiului declanșat în Ucraina, relațiile diplomatice cu Coreea de Nord devin extrem de importante. Același lucru se poate spune și pentru administrația lui Kim Jong Un, care profit de pe urma acestor evenimente.

Însă, de-a lungul timpului, Phenianul nu a văzut mereu relațiile cu Rusia oportune, la fel ca în perioada  erei sovietice, scrie Digi24.

Cum a evoluat relația dintre cele două state

După cum ne zice istoria, Uniunea Sovietică a contribuit la formarea Coreei de Nord comunistă în perioada sa timpurie a Războiului Rece. Astfel, în urma acestor evenimente, țara asiatică a rămas în proporție foarte mare dependentă de ajutorul rușilor, care s-a întins pe mai multe decenii. De altfel, când a avut loc prăbușirea URSS-ului din anii ’90, populația din Coreea de Nord s-a confruntat cu o perioadă de foamete severă.

După ce au mai trecut anii peste aceste incident, Kim Jong Un s-a supărat însă pe Rusia, pentru că aceasta s-a alăturat Statelor Unite în impunerea de sancțiuni stricte împotriva Coreei de Nord din cauza testelor sale nucleare.

Însă, după ce Coreea a testat ultima oară o armă nucleară în 2017, liderul de la Phenian și-a dorit să se reîmprietenească cu Rusia.

Dar, din anul 2019, când cei doi lideri autoritari ai Rusiei și ai Coreei de Nord s-au întâlnit la summitul din Vladivostok, Federația Rusă a decis să se alăture Phenianului și să blocheze sancțiunile impuse de americani.

Totodată, izbucnirea pandemiei de coronavirus a distrus practic toate relațiile comerciale și diplomatice dintre cele două țări.

Războiul din Ucraina a apropiat cele două țări

După ce Rusia s-a opus adoptării unor noi sancțiuni Phenianului, Kim Jong Un a decis să-l răsplătească pe președintele rus, sprijinind ofensiva trupelor rusești în Ucraina. Această decizie a apropiat, fără echivoc, cele două state, susține Artiom Lukin, care este profesor la Universitatea Federală a Orientului Îndepărtat din Vladivostok.

„Operațiunea militară specială a Moscovei în Ucraina a introdus o nouă realitate geopolitică în care Kremlinul și Coreea de Nord s-ar putea apropia tot mai mult, poate chiar până în punctul în care ar renaște cvasi-alianța care a existat în vremea Războiului Rece”, a precizat Lukin.

Pandemia a întrerupt aproape orice contact comercial și diplomatic între cele două țări, după impunerea carantinei și a restricțiilor foarte dure de la graniță, oficialii ruși fiind nevoiți să se întoarcă acasă într-o drezină.