Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong Un nu rămâne dator! Coreea de Nord lansează mai multe rachete balistice după exercițiile militare americane
Lumea la zi

Kim Jong Un nu rămâne dator! Coreea de Nord lansează mai multe rachete balistice după exercițiile militare americane

Kim Jong Un, Sursă foto: kanal d
Sursă foto: kanal d

Coreea de Nord a lansat joi două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre apele sale estice, după ce Statele Unite au transferat un portavion în apropierea Peninsulei Coreene, ca răspuns la lansarea anterioară de către Pyongyang a unei rachete cu capacitate nucleară deasupra Japoniei. Ultimele lansări de rachete sugerează că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, este hotărât să continue testele de armament menite să îi sporească arsenalul nuclear, sfidând sancțiunile internaționale.

Mulți experți spun că obiectivul lui Kim este de a obține în cele din urmă recunoașterea SUA ca stat nuclear legitim, precum și ridicarea acestor sancțiuni, deși comunitatea internațională nu a dat niciun semn că ar permite acest lucru.

Cele mai recente rachete au fost lansate la 22 de minute distanță una de alta din regiunea capitalei Nordului și au aterizat între Peninsula Coreeană și Japonia, a precizat Statul Major al Coreei de Sud într-o declarație. Prima rachetă a zburat 350 de kilometri și a atins o altitudine maximă de 80 de kilometri, iar cea de-a doua a zburat 800 de kilometri la altitudinea de 60 de kilometri. Detaliile zborului au fost similare cu evaluările japoneze anunțate de ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, care a confirmat că rachetele nu au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei.

El a adăugat că este posibil ca cea de-a doua rachetă să fi fost lansată pe o traiectorie „neregulată”. Este un termen care a fost folosit anterior pentru a descrie caracteristicile de zbor ale unei arme nord-coreene modelate după racheta Iskander a Rusiei, care se deplasează la altitudini joase și este proiectată să fie manevrabilă în zbor pentru a-și îmbunătăți șansele de a evita apărarea antirachetă.

Armata Coreei de Sud a declarat că și-a sporit capacitatea de supraveghere și își menține procesul de pregătire, în strânsă coordonare cu Statele Unite. Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că lansările acestor rachete nu au reprezentat o amenințare imediată pentru Statele Unite sau aliații săi, dar a subliniat totuși „impactul destabilizator” al programelor nucleare și balistice ale Coreei de Nord.

Premierul japonez Fumio Kishida, care urma să aibă o convorbire telefonică cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol despre amenințarea nord-coreeană din cursul zilei de joi, a declarat că lansarea continuă a rachetelor de către Nord este „absolut intolerabilă”, scriu cei de la France 24.

Oamenii din jurul lui Yoon au declarat că directorul său pentru securitate națională, Kim Sung-han, a discutat despre lansarea rachetelor în cadrul unei reuniuni de securitate de urgență în care membrii au vorbit despre planurile de pregătire pentru noi ostilități nord-coreene, inclusiv provocări militare.

Antrenamente regulate ale Coreei de Nord

Ultimele lansări au reprezentat a șasea rundă de teste de armament ale Coreei de Nord în mai puțin de două săptămâni, adăugându-se la un număr record de lansări de rachete în acest an, care a determinat condamnarea din partea Statelor Unite și a altor țări. Oficialii sud-coreeni spun că Nordul ar putea ridica miza în curând prin testarea unei rachete balistice intercontinentale sau prin efectuarea primului său test nuclear exploziv din 2017 și al șaptelea în total, escaladând un model vechi de intensificare a tensiunilor înainte de a încerca să smulgă concesii externe.

Moon Hong Sik, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, a declarat că accelerarea testelor Coreei de Nord reflectă, de asemenea, urgența de a îndeplini obiectivele de dezvoltare a armelor lui Kim Jong Un. Kim a descris anul trecut o listă extinsă de dorințe privind sistemele avansate de arme nucleare, inclusiv rachete ICBM mai puternice, rachete cu mai multe capete de focos, rachete nucleare lansate sub apă și arme nucleare tactice.

Coreea de Nord „se mișcă în consecință cu calendarul pe care și l-a stabilit”, a declarat Moon.

Marți, Coreea de Nord a organizat cea mai provocatoare demonstrație de armament din 2017 încoace, lansând o rachetă cu rază intermediară de acțiune deasupra Japoniei, forțând guvernul japonez să emită alerte de evacuare și să oprească trenurile.

Experții au declarat că arma a fost probabil o rachetă Hwasong-12 capabilă să atingă teritoriul american Guam din Pacific și nu numai.

Alte arme testate anterior au inclus rachete de tip Iskander și alte arme balistice concepute pentru a lovi ținte cheie din Coreea de Sud, inclusiv bazele militare americane de acolo.

Coreea de Nord răspunde SUA

Lansările de joi au avut loc în timp ce portavionul american USS Ronald Reagan a revenit în apele de la est de Coreea de Sud, în ceea ce armata sud-coreeană a numit o încercare de a demonstra „voința fermă” a aliaților de a contracara provocările și amenințările continue ale Nordului.

Portavionul s-a aflat în zonă săptămâna trecută, în cadrul unor exerciții între Coreea de Sud și Statele Unite și a altor antrenamente ale aliaților care implică Japonia. Coreea de Nord consideră astfel de exerciții conduse de SUA în apropierea peninsulei drept un antrenament pentru o posibilă invazie și consideră că antrenamentele care implică un portavion american sunt mai provocatoare.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat joi, într-o declarație, că transferarea grupului de atac Reagan reprezintă „o amenințare serioasă la adresa stabilității situației din peninsula coreeană și din vecinătatea acesteia”. Ministerul a declarat că va condamna cu fermitate eforturile conduse de SUA în Consiliul de Securitate al ONU de a înăspri sancțiunile impuse Nordului, din cauza recentelor sale teste cu rachete, pe care le-a descris ca fiind o „contracarare justă” a exercițiilor comune SUA-Coreea de Sud.

După lansarea rachetei cu rază intermediară de acțiune a Coreei de Nord, Statele Unite și Coreea de Sud au desfășurat, de asemenea, propriile exerciții cu focuri reale, care au implicat până acum rachete balistice terestre și bombe ghidate cu precizie lansate de avioane de vânătoare.

Aproape de o tragedie

Dar, una dintre lansările de tip „Tit-for-tat” a fost aproape de a provoca o catastrofă miercuri dimineață, când o rachetă sud-coreeană Hyumoo-2, care nu funcționa bine, s-a răsturnat la scurt timp după decolare și s-a prăbușit la sol la o bază aeriană din orașul Gangneung, situat pe coasta de est. Armata sud-coreeană a declarat că nimeni nu a fost rănit și că instalațiile civile nu au fost afectate.

După lansarea nord-coreeană de marți, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Albania, Norvegia și Irlanda au solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Dar, sesiunea de miercuri s-a încheiat fără consens, subliniind o diviziune între membrii permanenți ai consiliului care s-a adâncit din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

În timpul reuniunii, Rusia și China au insistat, în fața colegilor din Consiliul de Securitate, că exercițiile militare conduse de SUA în regiune au provocat Coreea de Nord să acționeze. Coreea de Nord a lansat peste 40 de rachete balistice și de croazieră în peste 20 de evenimente de lansare în acest an.