Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord a lansat o rachetă către Japonia! Autoritățile de Tokyo au fost alarmate
Lumea la zi

Coreea de Nord a lansat o rachetă către Japonia! Autoritățile de Tokyo au fost alarmate

Kim Jong Un sursa foto dailymail.com
sursa foto: dailymail.com

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune asupra Japoniei, ceea ce a determinat autoritățile de la Tokyo să avertizeze cetățenii pentru a se adăposti de un posibil impact. Racheta a survolat pe deasupra teritoriul Japoniei înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

Acesta este cel mai important test de rachetă efectuat de Coreea de Nord din ianuarie, când a lansat racheta cu rază intermediară Hwasong-12, capabilă să atingă teritoriul american Guam. Este, de asemenea, prima dată din 2017 când o rachetă nord-coreeană survolează Japonia.

Biroul prim-ministrului japonez a confirmat că cel puțin o rachetă lansată din Coreea de Nord a survolat Japonia și se crede că a aterizat în Oceanul Pacific.

Autoritățile japoneze condamnă acțiunile Coreei de Nord

Autoritățile japoneze au emis o alertă pentru locuitorii din regiunile nord-estice să evacueze și să caute adăpost în locuri sigure. Serviciul feroviar a fost suspendat temporar în regiunile japoneze Hokkaido și Aomori, potrivit TheWeek.

Premierul japonez Fumio Kishida a condamnat ferm acest act. El a declarat reporterilor că tirul, care a urmat unei serii recente de lansări efectuate de Coreea de Nord, este un act nesăbuit. Situația va fi discutată în cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat acesta.

Între timp, secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că nu au fost raportate imediat pagube în urma lansării rachetei nord-coreene. El a precizat că racheta a aterizat în apele din afara zonei economice exclusive a țării după un zbor de 22 de minute.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat că Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază intermediară de acțiune de 4.000 de kilometri (2.485 de mile). Este o rază de acțiune care plasează Guam la o distanță de impact, a adăugat el.

Yoon a declarat că a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre lansare și că provocările nucleare nesăbuite ale Nordului vor întâmpina un răspuns sever din partea Sudului și a comunității internaționale în general.

„Aceasta este o rachetă pe care Coreea de Nord a început să o testeze în 2017… Deci nu este chiar o rachetă nouă”, a declarat Jeffrey Lewis, director al Programului împotriva proliferării armamentului în Asia de Est la CNS, relatează CNN.

„Coreea de Nord are mai multe rachete cu rază mai scurtă de acțiune, care nu ar putea trece deasupra Japoniei – dar au un număr mic de rachete care ar putea face această călătorie”, a adăugat acesta.

Nu există încă un risc iminent

Cu toate acestea, a subliniat Lewis, astfel de riscuri sunt scăzute din punct de vedere statistic, mai ales atât de departe în Pacific și la o înălțime atât de mare deasupra Japoniei, în timp ce aceasta survola zona. În mare parte, este o escaladare pur și simplu pentru că „este provocator să lansezi o rachetă deasupra vecinului tău”.

Lansarea este a cincea rundă de teste de armament efectuate de Coreea de Nord în ultimele 10 zile, în ceea ce a fost considerat un răspuns aparent la exercițiile militare bilaterale dintre Coreea de Sud și Statele Unite și la alte antrenamente ale aliaților care au implicat Japonia săptămâna trecută.

Aproximativ 40 de rachete au fost testate de Coreea de Nord în peste 20 de lansări diferite în acest an, în timp ce liderul său Kim Jong Un refuză să revină la diplomația nucleară cu Statele Unite.