Lumea la zi

Mesajul lui Erdogan pentru Putin! Turcia poate fi un facilitator în cazul centralei nucleare din Ucraina

Erdogan, Sursă fotosursa foto : observatornews.ro
sursa foto : observatornews.ro

Președintele turc Tayyip Erdogan i-a spus președintelui rus Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că țara sa poate juca un rol de facilitator în ceea ce privește centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, a anunțat sâmbătă biroul său.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre evoluțiile privind exporturile de cereale din Ucraina și și-au exprimat hotărârea de a continua construcția centralei nucleare de la Akkuyu din Turcia conform planurilor, a precizat președinția turcă.
Erdogan și Putin au convenit să discute în detaliu aceste probleme atunci când se vor întâlni la Samarkand, Uzbekistan, pentru un summit pe 15-16 septembrie, a adăugat aceasta.

Potrivit agenţiei TASS, Erdogan a subliniat „rolul constructiv” al Rusiei în organizarea misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie.

O echipă de experţi ai AIEA a sosit joi la complexul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru cu radiaţii, după o întârziere de câteva ore provocată de bombardamente efectuate în apropierea obiectivului.

În cadrul aceleiaşi discuţii telefonice, preşedintele turc a exprimat condoleanţe în legătură cu decesul ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, potrivit biroului de presă al Kremlinului.

Erdogan a îmblânzit redacțiile de știri din Turcia

Când ginerele președintelui Tayyip Erdogan a demisionat brusc din funcția de ministru de finanțe la sfârșitul anului 2020, patru angajați din principalele redacții de știri din Turcia au declarat că au primit o indicație clară din partea managerilor lor: nu raportați acest lucru până când guvernul nu spune acest lucru.

Demisia lui Berat Albayrak, pe care acesta a anunțat-o într-o postare pe Instagram duminică seară, a fost raportată de instituții de presă internaționale și independente din Turcia. Lira a urcat pe fondul speranțelor privind o nouă direcție pentru economia asediată.
Dar, timp de mai bine de 24 de ore, posturile de televiziune și ziarele proguvernamentale care domină peisajul mediatic al țării au păstrat practic tăcerea cu privire la cea mai dramatică ruptură din cercul intim al lui Erdogan în cele aproape două decenii de când acesta se află la putere.

Episodul ilustrează modul în care mass-media turcească mainstream, care odinioară era o confruntare mai vie de idei, a devenit un lanț de comandă strâns al titlurilor, al primelor pagini și al subiectelor de dezbatere televizată aprobate de guvern. Interviurile cu zeci de surse din mass-media, oficiali guvernamentali și autorități de reglementare descriu o industrie care s-a aliniat cu alte instituții, altădată independente, pe care Erdogan le-a pliat după voința sa, inclusiv, spun criticii săi, sistemul judiciar, armata, banca centrală și mari părți din sistemul de învățământ. Presiunea guvernamentală și autocenzura mass-media își împart vina, potrivit persoanelor intervievate de Reuters. Indicațiile către redacții vin adesea de la oficiali din cadrul Direcției de comunicare a guvernului, care se ocupă de relațiile cu presa, au declarat pentru Reuters peste o duzină de persoane din industrie. Direcția este o creație a lui Erdogan, având aproximativ 1.500 de angajați și sediul într-un bloc turn din Ankara. Este condusă de un fost academician, Fahrettin Altun.

Funcționarii lui Altun își dau instrucțiunile prin apeluri telefonice sau mesaje Whatsapp care uneori se adresează directorilor de redacție cu familiarul „frate”, potrivit unora dintre aceste persoane și unei analize Reuters a unora dintre mesaje.
Atunci când Reuters a contactat Direcția pentru comentarii, un înalt oficial guvernamental familiarizat cu abordarea lui Altun a declarat că nu este „absolut deloc” cazul ca Altun să stabilească agenda știrilor. Altun „informează ocazional editorii și reporterii ca parte a muncii sale. Cu toate acestea, aceste sarcini nu au fost niciodată îndeplinite într-un mod care ar putea fi considerat ca fiind o încălcare a independenței editoriale a organizațiilor de știri sau o încălcare a libertății presei”.

Oficialul a refuzat să comenteze dacă Direcția a instruit mass-media să nu raporteze demisia lui Albayrak. Albayrak nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta acoperirea mediatică, trimisă prin intermediul unei filiale.