Infofinanciar > Lumea la zi > Mercenarii grupului Wagner caută să se reorienteze spre Africa. Conflict între șeful grupării și oficialii ruși
Lumea la zi

Mercenarii grupului Wagner caută să se reorienteze spre Africa. Conflict între șeful grupării și oficialii ruși

wagner, defense.ro
defense.ro

Se pare că grupul rus Wagner își îndreaptă acum atenția către Africa, după ce a suferit pierderi semnificative în Ucraina, pe fondul neînțelegerilor șefului grupului de mercenari cu Vladimir Putin. Yevgeny Prigozhin, șeful grupului, se află într-o dispută de lungă durată cu Kremlinul, în special cu ministrul apărării Serghei Shoigu. Acesta l-a acuzat pe ministru că a blocat furnizarea de muniție și personal către grupul său militar privat.

Prigozhin și grupul său de mercenari luptă în prezent în Bakhmut, în regiunea ucraineană Donețk. Luptele din zonă durează de opt luni, producând unele dintre cele mai sângeroase și mai lungi bătălii din timpul războiului.

Șeful grupului Wagner, în conflict cu Rusia

În timpul conflictului brutal, Prigozhin a pierdut mii de oameni de pe linia frontului, fie că au fost uciși, fie că au fost răniți. Mulți dintre condamnații care s-au înrolat în rândurile grupului Wagner au fost, de asemenea, grațiați după ce au executat șase luni în armată. Prigozhin ar fi primit interdicție de la Kremlin, pentru a reîmprospăta trupele cu alți recruți deținuți.

Schimbarea de tactică din partea lui Wagner vine ca urmare a temerilor raportate în cadrul Kremlinului, conform cărora Prigozhin ar putea încerca să își unească mercenarii pentru a se întoarce împotriva lui Putin și a prelua puterea în regiunile periferice ale Rusiei, în urma războiului din Ucraina.

Vestea schimbării de orientare a grupului Wagner va îngrijora probabil Moscova, după ce Kievul a declarat că acum este gata să lanseze un nou contraatac asupra Bakhmutului, devastat de război. Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat: „Atacatorul nu și-a pierdut speranța de a cuceri Bakhmut cu orice preț, în ciuda pierderilor de oameni și echipamente, foarte curând vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut lângă Kiev, Harkov, Balakliya și Kupiansk”.

Recrutări în grupul Wagner

Prigozhin a criticat în mod public armata și conducerea militară a Rusiei. Anterior, acesta a atacat și discreditat oficiali de top ai armatei și pe oricine altcineva îi stătea în cale, ceea ce i-a înfuriat pe mulți oficiali din Guvernul rus. Dar, deși a revendicat succese în orașe precum Soledar, Popasna și Lysychansk, grupul a pierdut rapid trupe. Pe măsură ce mulți dintre cei din rândurile sale sunt eliberați, nu se știe câtă putere vor continua să dețină oamenii lui Prigozhin în război. În mijlocul luptelor din Bakhmut, Prigozhin a continuat să ceară Kremlinului să îi furnizeze muniție, întăriri și sprijin suplimentar.

Se înțelege că ministrul Apărării, Shoigu, este în dezacord, în special cu Prigozhin, în ceea ce privește strategia, în ciuda faptului că șeful Wagner a adus succese pe câmpul de luptă și a fost vârful de lance al asaltului asupra Bakhmut. Se pare că livrarea de muniții a fost oprită la începutul acestei luni înainte ca acestea să ajungă la Prigozhin și la grupul Wagner din Bakhmut, distrugând orice avans militar. La începutul acestei luni, Prigozhin a declarat că forțele sale vor trebui să se „reseteze și să reducă din dimensiuni” după pierderile semnificative din orașul devastat de război. Dar acum Wagner recrutează în mod deschis personal, pentru a îndeplini contractele pe care le are în Africa. Grupul a fost recrutat pentru a proteja minele și pentru a asigura securitatea serviciilor guvernamentale. Aceștia caută candidați pentru stagii de nouă până la 14 luni în Africa.

Pe canalul său Telegram, Prigozhin a negat rapoartele Bloomberg potrivit cărora Wagner ar căuta să se retragă din Ucraina. „Se pare că Bloomberg știe mai bine decât noi ce avem de gând să facem. Atâta timp cât țara noastră are nevoie de noi, vom rămâne să luptăm în Ucraina’, a scris șeful grupării, conform DailyMail .