Infofinanciar > Lumea la zi > Megaracheta turcească! Inteligență artificială pusă pe distrugerea țintelor strategice
Lumea la zi

Megaracheta turcească! Inteligență artificială pusă pe distrugerea țintelor strategice

racheta Turcia sursa foto Sino Defence Forum
Sursă foto: Sino Defence Forum

Producătorul turc de drone Baykar a dezvăluit o nouă rachetă de croazieră inteligentă cu inteligență artificială (AI) și muniție de asalt, Kemankes, în marja expoziției Teknofest 2023 de la Istanbul.  

Denumită și „mini-rachetă de croazieră ușoară”, aceasta a fost concepută în special pentru a fi utilizată de la vehiculele aeriene fără pilot (UAV) TB-2, TB-3 și Akinci dezvoltate de companie.  

Capabilă să atace ținte valoroase de la distanțe sigure, aceasta a făcut parte din tendința Turciei de a dezvolta o familie completă de rachete și muniții ghidate interoperabile, precum MAM-T, MAM-L, MAM-C, Bozok și L-UMTAS, printre altele.  

Rapoartele au afirmat că racheta ar putea echipa UAV-uri existente și viitoare, dar nu au specificat dacă este compatibilă cu alte platforme aeriene, cum ar fi elicopterul turcesc ATAK, sau dacă poate fi lansată de pe avioanele F-16 de fabricație americană în rol de atac la sol. 

Aceasta din urmă este, totuși, puțin probabilă, deoarece Turciei nu i se va permite accesul la codul sursă al software-ului care va permite radarului F-16 să „vorbească” cu racheta. 

Afirmațiile dezvoltatorului 

Halyuk Bayraktar, CEO al Baykar Tech, a scris pe Twitter că are o autonomie de peste 200 de kilometri, o viteză  de Mach 0,7 și cântărește 30 de kilograme. 

Bayraktar susține că racheta este un efort complet intern, fără nicio colaborare tehnologică externă și, mai ales, fără o comandă oficială specifică din partea armatei lor pentru un astfel de produs. O fotografie a unui banner promoțional o numește „Muniție de trândăvie înaripată”.  

„De la motorul cu reacție la sistemul de camere stabilizate, de la software-ul de inteligență artificială la designul sistemului, este complet național și original”, a adăugat Bayraktar în tweet-ul său.  

Astfel, este probabil ca firma să îl privească ca pe un potențial produs de export, în special pentru țările care folosesc deja UAV-urile Baykar. Faptul că a fost dezvăluit în cadrul unei expoziții indică, de asemenea, această posibilitate. 

Statisticile de performanță 

O postare pe un important grup ucrainean de pe Telegram care a împărtășit videoclipuri cu UAV-urile sale TB-2 în acțiune la începutul războiului a spus că racheta poate transporta o încărcătură utilă de șase kilograme și cântărește 30 de kilograme, dar a estimat raza de acțiune la 50 de kilometri. S-a afirmat că „altitudinea de operare” este de peste cinci kilometri, în timp ce timpul de zbor până la țintă este de o oră, la o viteză de croazieră de 360 de kilometri pe oră.  

Golful de muniție va putea transporta o încărcătură utilă de șase kilograme, cu o greutate totală de 30 de kilograme. „Raza sa de acțiune” este de peste 50 de kilometri, altitudinea de operare este de peste cinci kilometri, iar autonomia este de o oră. Raza de acțiune menționată se află la o mare diferență față de cea revendicată de companie.  

Acesta are o lungime de 1,73 metri, o înălțime de 0,4 metri și o anvergură a aripilor de 1,25 metri. „Muniția va fi, de asemenea, echipată cu un sistem de ghidare optic bazat pe principiile inteligenței artificiale”, se arată în postarea de pe canalul Telegram.  

Racheta are pe bot un sistem CCD/electro-optic masiv, care înregistra și vizitatorii și personalul companiei de la stand, al cărui feed era afișat pe o consolă separată. 

Are o configurație cu aripi joase, cu aripi care se pliază în timpul lansării. Două mici prize de aer pentru motorul aerodinamic ies din părțile laterale ale fuselajului din spate. Cei patru stabilizatori verticali în formă de X sunt dirijabili pentru controlul aerodinamic. 

Controlul zborului AI și achiziția țintelor 

Bannerul promoțional spunea că a fost conceput pentru a fi folosit împotriva „obiectivelor strategice”. Dar ceea ce este interesant este modul în care funcționează presupusa inteligență artificială, iar bannerul produsului sugerează că aceasta influențează controlul zborului și achiziția de ținte.  

„Muniția înaripată de trândăvie funcționează în mod autonom cu un sistem de pilot automat susținut de inteligența artificială”, se arată în descriere. Acest lucru înseamnă că racheta nu are nevoie de nicio intervenție umană pentru a-și corecta traiectoria și traiectoriile atunci când se află în modul de staționare.  

În ceea ce privește achiziția țintelor, în descriere se spune: „Sistemul de ghidare optică asistat de inteligența artificială oferă capacitatea de a identifica și de a angaja țintele cu o precizie precisă, chiar și în condiții dificile”.  

Prin urmare, racheta ar putea avea capacitatea de a face diferența între țintele reale, cum ar fi tancurile sau centrele de comandă, și de a nu lovi alte structuri din apropiere care ar putea provoca daune colaterale, potrivit EurAsian Times.

Înregistrarea video a camerei din cadrul expoziției a arătat un marker pe fața unui angajat al companiei, ceea ce înseamnă că dispozitivul de căutare optică este conectat la un catalog extins de structuri și vehicule militare pentru a decide dacă un obiect se potrivește unei ținte atacabile. Zoomul optic uriaș de 36x ar ajuta acest proces.  

De asemenea, zborul autonom protejează racheta de bruiajul de război electronic (EW), deoarece nu există o legătură radio și prin satelit cu o stație de control la sol. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.