Infofinanciar > Lumea la zi > GigaChat, o nouă inteligență artificială. Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, lansează rivalul ChatGPT
Lumea la zi

GigaChat, o nouă inteligență artificială. Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, lansează rivalul ChatGPT

sberbank, sursa foto tehnopixel
sursa foto tehnopixel

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a intrat în cursa pentru inteligență artificială prin lansarea unui nou chatbot care va reprezenta rivalul ChatGPT, care aparține companiei OpenAI. Sberbank a anunțat că a lansat un chatbot AI numit GigaChat. Acesta este în prezent într-un proces de testare și poate fi folosit de utilizatori doar pe bază de invitație.

Sberbank, care deține în prezent 37% din sectorul bancar, a declarat că ceea ce îl diferențiază pe GigaChat de chatbot-urile AI actuale este capacitatea sa de a comunica mai inteligent în limba rusă decât alte rețele străine.

GigaChat versus ChatGPT

Sberbank devine cea mai recentă întreprindere care se alătură listei tot mai mari de companii de tehnologie care joacă în cursa globală a inteligenței artificiale (AI), competiție aprinsă de popularitatea surprinzătoare a ChatGPT. În efortul de a reduce dependența Rusiei de importuri, Sberbank a făcut investiții substanțiale în tehnologie în ultimii ani. În condițiile în care națiunile occidentale au limitat exporturile către Rusia și au impus sancțiuni ca răspuns la activitățile Moscovei în Ucraina, această schimbare a devenit o prioritate esențială pentru bancă.

Popularitatea criptomonedelor axate pe inteligență artificială a crescut de la începutul anului, în mare parte datorită succesului ChatGPT. Cu toate acestea, unii se îndoiesc de sustenabilitatea pe termen lung a acestor token-uri, considerând că recentele câștiguri reprezintă o creștere a prețurilor pe termen scurt, determinată de comercianții oportuniști care profită de această exagerare. În doar două luni de la lansare, ChatGPT a trecut de la un simplu instrument de inteligență artificială la 100 de milioane de utilizatori activi în ianuarie, devenind astfel aplicația de consum cu cea mai rapidă creștere din istorie. Succesul brusc al ChatGPT a pus mai multă presiune asupra altor companii de tehnologie, inclusiv Google, Baidu și Alibaba, pentru a-și lansa propriile instrumente similare ChatGPT.

Generative Pre-training Transformer (GPT) este un tip de model lingvistic dezvoltat de OpenAI. Este un sistem bazat pe o rețea neuronală care este antrenat să genereze texte asemănătoare cu cele umane prin prezicerea următorului cuvânt dintr-o secvență, pe baza celor care îl precedă. ChatGPT și alte instrumente de inteligență artificială generativă utilizează o tehnică de model lingvistic (LLM) pentru a genera text în stil chat sau conversațional, conform Techstartup .

GigaChat, o descoperire a tehnologiei rusești

Directorul executiv al Sberbank, Herman Gref, a descris GigaChat ca fiind „o descoperire pentru universul mai larg al tehnologiei rusești”. „Este important de menționat că GigaChat poate fi folosit nu numai de cei cărora le place să experimenteze noile tehnologii, ci și de studenți și chiar de cercetători pentru lucrări științifice serioase.” a declarat directorul executiv. Gref a ocupat funcția de ministru al Dezvoltării Economice în timpul primelor două mandate ale președintelui rus, Vladimir Putin, și este în prezent sancționat de mai multe Guverne occidentale.

Cel mai mare creditor din Rusia, Sberbank, a investit în tehnologiile emergente în ultimii ani pentru a încuraja inovarea internă și pentru a reduce dependența de piețele și întreprinderile străine din sectorul tehnologic. Cu toate acestea, invazia Ucrainei și sancțiunile occidentale au atenuat unele dintre aceste ambiții. Luna trecută, Sberbank a anunțat o scădere de aproape 80% a profitului net în 2022, ca urmare a excluderii sale din sistemul de transferuri financiare SWIFT și a retragerii de pe piața europeană după începerea războiului, conform The Moscow Times .