Infofinanciar > Info > Medici avertizează că ar putea exista pericole! Cum să evităm situațiile provocate de surplusul alimentar
Info

Medici avertizează că ar putea exista pericole! Cum să evităm situațiile provocate de surplusul alimentar

Masă de Paște
Sursă: restograf.ro

Medicii susțin că în perioada Sărbătorilor Pascale, din punctul de vedere al alimentației, moderația ar trebui să fie cuvântul cheie. 

 De asemenea, în perioada de sărbătoare care urmează una ce a constituit o alimentație de post, unde creștinii au consumat strict alimente vegetale, nu este recomandat să se consume în exces.   

Moderația ne ține sănătoși 

Medicul Tudor Ciohodaru explică faptul că alimentele trebuie introduse treptat în perioada următoare, deoarece un surplus de alimente grele și de origine animală ar putea dăuna grav. Astfel, Dr. Ciohodaru spune că alimentele din carne de miel trebuie consumate alături de legume, fie crude în salată sau la grătar.  

Un alt sfat al medicului este să consumăm o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a ne facilita digestia după ce am consumat mai multe alimente tradiționale care ar putea fi prea greu de digerat pentru organismul obișnuit cu alimentele de bază vegetale. 

„Moderația ar trebui să fie cheia alimentației şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veți avea nevoie de serviciul de urgență și ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreți însă să petreceți în familie şi nu prin spitale: nu dați startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Așteptați măcar până dimineață sau mai bine până la orele prânzului”, recomandă medicul Tudor Ciohodaru într-o postare pe Facebook. 

Aceste sfaturi trebuie urmate mai ales de persoanele care încep Sărbătorile Pascale după o perioadă intensă de post. În acest caz, alimentația trebuie reluată cu prudență, pentru a nu interveni o situație neplăcută de indigestie. „Începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conțină un singur aliment ‘,concentrat’. Considerați ,’concentrat’ tot ce nu e fruct sau legumă, așa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă”, spune medicul Ciohodaru. 

Alte recomandări alimentare ale medicilor 

Medicii recomandă, de asemenea, și asigurarea unei pauze de cel puțin treizeci de minute între felurile de mâncare servite la masa de Paște, pentru a se evita atât senzațiile de suprasaturație și sindroamele dispeptice, potrivit Digi24.

În plus, cei care știu că au anumite alergii alimentare ar trebui să consume cu prudență alimentele și să aibă la ei constant medicația necesară. „Nu întrerupeți medicația cronică pentru a mânca sau bea în exces. Încercați să înlocuiți carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervați timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veți fi nevoiți sau nevoite să vă luptați mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, spune medicul. 

Prudența și moderația este cuvântul cheie și pentru consumul de băuturi alcoolice, mai ales când sunt consumate alături de mâncăruri și preparate bogate în grăsimi. „ alcoolul trebuie băut  în asociere cu mâncarea grasă poate duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital”, îndeamnă medicul.