Infofinanciar > Info > Masa de Paște va fi mai scumpă anul acesta! Un kilogram de carne de miel ar putea ajunge la 40 de lei
Info

Masa de Paște va fi mai scumpă anul acesta! Un kilogram de carne de miel ar putea ajunge la 40 de lei

Miei, sursa: stirile kanal d
sursa: stirile kanal d

Cu apropierea sărbătorilor de Paște, începe frenetica căutare a cumpărăturilor necesare mesei festive. Carnea de miel este un produs foarte cerut pentru masa de Paște, dar prețurile ridicate îi pot descuraja pe mulți clienți. Mai mult, crescătorii de animale se plâng că prețurile furajelor au crescut semnificativ.

Fermierii se plâng deja de costurile mari implicate în creșterea ovinelor. Aceștia speră să recupereze măcar investiția, știind că oamenii vor fi nevoiți să cumpere mielul împreună cu vecinii, prietenii sau rudele. În final, consumatorul va plăti între 35 și 40 lei pe kilogram pentru carne de miel, chiar și dacă o achiziționează direct de la producător.

Kilogramul de miel ajunge la 35 – 40 de lei

„Ca să ai şi profit, ar trebui să se ajungă la 30 lei kilogramul în viu. Balotul de lucernă e 30 de lei şi animalele mănâncă 10 baloţi de lucernă; din start sunt 300 de lei”, spune Gheorghe Bucura, un crescător de ovine din sudul judeţului Olt. „Păşunea pe care o avem e insuficientă şi, oricum, cu iarbă nu poţi să iernezi animalul, îţi trebuie şi lucernă. Motorina se scumpeşte exact când o cumpărăm noi, în campanie am luat-o şi cu 9 lei, chiar dacă acum este mai ieftină”, explică Bucura.

Un alt fermier din comuna Vulturești, din județul Olt, este îngrijorat că magazinele vor stabili un preț care va fi dăunător pentru crescătorii de animale. Pentru a obține un profit acceptabil, fermierul speră să poată vinde mielul sacrificat și predat cumpărătorului la un preț de 40 lei pe kilogram.

Crescătorii de animale se confruntă cu o altă problemă legată de vânzarea mieilor, o problemă care îi preocupă și pe cumpărători. Cei care au câteva zeci de miei de vânzare îi vor sacrifica și îi vor vinde de acasă sau îi vor duce în târguri și piețe temporare, organizate cu câteva zile înainte de Paște. Pentru fermierii care au sute de miei de vânzare, cea mai bună opțiune este să îi vândă intermediarilor.

Fermierii nu au susținere din partea statului

„Să dăm către intermediari e cel mai avantajos. Unde să vând eu 600 de miei? Cel care are 50 de miei poate să-i taie în câteva zile şi să-i vândă fără probleme. Ca preţ final vorbim, cred, de 35 de lei. Sub 40 de lei kilogramul, oricum. Ştiţi cum e în agricultură, rar ai doi ani la rând profit, trebuie să fii foarte norocos”, completează producătorul Gheorghe Bucura, care e şi medic veterinar.

Crescătorii de animale s-au adunat la Slatina pentru a discuta problemele cu care se confruntă și pentru a căuta soluții. Aceștia consideră că discuția nu ar trebui să se limiteze doar la prețul cărnii de miel pentru masa de Paște. Problemele actuale, inclusiv vara secetoasă și creșterea costurilor, au dus la abandonarea creșterii animalelor de către mulți fermieri.

”Eu sunt doctor veterinar de 30 ani. Aveam în comuna Orlea 700 vaci, când am venit eu, în 1996, şi acum mai avem 70 de vaci, adică 10%. De ce? Din cauza politicii agricole proaste”, a conchis Gheorghe Bucura, citat de Click!.