Lumea la zi

Făina de greieri, oficial, noul aliment din produsele din UE! Pericolul ascuns din spatele acestui praf

faina de greieri sursa: Botoseanul
sursa: Botoseanul

Făina de greieri a fost aprobată de către Uniunea Europeană drept aliment oficial legal pe teritoriul statelor membre. Aprobarea comercializării făinii de greieri, sub formă de pulbere parțial degresată, a fost făcută de Comisia Europeană și va intra în vigoare din data de 24 ianuarie. 

Faină de greieri, produsă în Vietnam, este făcută din specia Acheta domesticus, o specia de greier inofensivă care trăiește în jurul caselor. O singură firmă va fi autorizată în următorii 5 ani să introducă pe piața Uniunii Europene noul aliment aprobat, iar ulterior se va decide autorizarea altor companii pentru acest produs. 

În ce alimente se va putea găsi făina de greieri 

Comisia UE a aprobat utilizarea făinii de greieri în următoarele alimente: pâine, batoane de cereale, biscuiți, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale. 

De asemenea, eticheta produselor s-ar putea să nu ofere întotdeauna informația cum că produsul respectiv ar conține pulbere de greieri. UE a cerut ca denumirea alimentului să fie menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin, sub forma de „Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus”. Așadar, cei care nu doresc să consume rămășițe de greieri, vor trebui să citească cu atenție etichetele produselor pe care vor să le cumpere. 

Însă posibilitatea de a depista eticheta care spune că alimentul conține astfel de făină nu va fi posibil în cazul produselor de panificație. În România, mai toate produsele de acest tip proaspete, pâinea, covrigii și așa mai departe, din supermarketuri și hipermarketuri, provin din aluat congelat de export și nu se știe ce conține acesta. 

Pericolul consumului prafului de greier 

Un studiu bazat pe dovezi publicate limitat privind alergiile alimentare asociate cu insectele de consum, care au corelat cu Acheta domesticus cu câteva evenimente anafilactice și bazat pe dovezile care demonstrează că specia de greieri menționată conține proteine posibil alergenice, arată că există posibile sensibilități la consumul acestei specii de greieri. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a recomandat efectuarea unor cercetări suplimentare cu privire la caracterul alergen al Acheta domesticus.  

Autoritatea este de părere, de asemenea, în avizul său, că consumul prafului parțial degresat de Acheta domesticus poate provoca reacții în rândul persoanelor alergice la crustacee, moluște și acarieni. Mai mult, autoritatea a remarcat faptul că acest aliment nou poate conține alergeni suplimentari în cazul în care alergenii respectivi sunt prezenți în hrana insectelor. Așadar, produsele alimentare care conțin pulbere parțial degresată de greieri vor avea etichete corespunzătoare. 

Greierii sunt transformați în făină după defecare 

Jurnalista TVR Marilena Rotaru a postat pe Facebook informațiile cu privire la ericolul consumului de greieri. De asemenea, aceasta a relatat modul de-a dreptul scărbos în care se prelucrează în Vietnam făina de greieri. 

„Producătorii vietnamezi susțin că pulberea parțial degresată obținută din Acheta domesticus (greier de casă) sub formă integrală presupune o serie de etape care implică o perioadă de repaus alimentar de 24 de ore a insectelor, pentru a le permite să evacueze conținutul tubului digestiv. După ce s-au asigurat că insectele au defecat, producătorii sacrifică insectele prin congelare, urmând apoi spălarea, prelucrarea termică, uscarea, extragerea uleiului (extrudare mecanică) și măcinarea. Atenție la etichete, ca să nu faceți un șoc anafilactic”, a relatat aceasta, citată de Stiripesurse.