Infofinanciar > Info > Este interzis total să faci asta în Sâmbătă Mare! Tradiții și superstiții la români înainte de Paște
Info

Este interzis total să faci asta în Sâmbătă Mare! Tradiții și superstiții la români înainte de Paște

Paste

Sâmbăta Mare este o zi importantă pentru creştinii ortodocşi, care marchează sfârşitul Săptămânii Patimilor şi premergătoare Paştelui. În această zi, se celebrează îngroparea trupească a Mântuitorului şi credincioşii îşi aduc aminte de suferinţele prin care a trecut Hristos pentru a salva omenirea. De asemenea, în Sâmbăta Mare, credincioşii se roagă şi se pregătesc pentru slujba de Înviere, care va avea loc seara.

În conformitate cu tradiţia, Sâmbăta Mare este ziua în care se finalizează pregătirile pentru Paşte. În această zi, este obiceiul să se sacrifice mielul, iar gospodinele pregătesc cele mai importante mâncăruri tradiţionale şi termină curăţenia. Este considerat nepotrivit să dormi în Sâmbăta Mare, deoarece se spune că în această zi cerurile se deschid şi Domnul poate vedea în interiorul inimilor noastre, iar dorinţele pe care le avem se vor îndeplini.

Semnificația religioasă a Sâmbetei Mari

Sâmbata Mare este ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi sărbătoresc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorârea sa în iad, prin care omenirea noastră a fost chemată din corupţie spre viaţa veşnică. Această zi este marcată de tăcere şi adâncă meditaţie, înaintea Învierii, când Hristos învinge moartea în iad şi îi cheamă pe toţi oamenii la viaţă.

În Sâmbata Mare, gospodinele se pregătesc pentru masa de Paşte prin finalizarea ultimelor pregătiri. Acestea includ vopsirea ouălor, dacă nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătirea cozonacilor şi pascei, a drobului şi a fripturii de miel. În plus, ele se ocupă şi de curăţenia casei şi pregătesc haine curate pentru întreaga familie, care vor fi purtate la slujba de Înviere.

Seara, oamenii se îndreaptă în tăcere către biserică, vorbind în şoaptă pe drum. La slujba de Înviere, toată lumea stă cu mare evlavie şi ascultă cu atenţie. La miezul nopţii, preotul cheamă credincioşii să ia lumină, spunând: „Veniţi să luaţi Lumină!”. Credincioşii aprind lumânări şi transmit lumina mai departe, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.

După ce iau lumina în biserică, oamenii merg la căpătâiul morţilor din cimitir şi aprind lumânări acolo, pentru a-i anunţa pe cei trecuţi dincolo că a venit Învierea Domnului. De asemenea, se dau de pomană în această zi şi în ziua de Paşte a Morţilor, care are loc peste o săptămână. La plecare, fiecare credincios ar trebui să ia lumânarea aprinsă la Înviere acasă, pentru a simboliza Lumina Învierii Domnului Hristos în propria casă.

Tradiții românești de Paște

În Sâmbăta Mare, tradițiile și obiceiurile creștine culminează, marcând finalul Postului Paștelui și începutul unei perioade de renaștere și speranță întru Dumnezeu. În această zi, femeile se ocupă de pregătirea majorității mâncărurilor și își fac ultimele retușuri la hainele noi pe care le vor purta în zilele de Paști.

Totodată, mieii sunt sacrificați pentru masa de Paști. Pentru a asigura sănătatea membrilor familiei pe tot parcursul anului, oasele și resturile de la miel sunt îngropate la rădăcina unui măr sau a unui păr sănătos. Este obiceiul ca femeile să aibă măcar o camașă nouă și bărbații măcar o pălărie, de Paști. În perioada de la luni până sâmbătă, se poartă haine de doliu, iar în ziua de Înviere, hainele sunt schimbate cu altele noi și albe, simbolizând Învierea lui Hristos, scrie Ziarul Unirea.