Infofinanciar > Lumea la zi > Marile magazine reduc prețul alimentelor de bază. Măsura se aplică pentru a proteja cetățenii de inflație
Lumea la zi

Marile magazine reduc prețul alimentelor de bază. Măsura se aplică pentru a proteja cetățenii de inflație

Raft magazin, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Conform declarațiilor ministrului Finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, rețelele de retail din țară au fost de acord să furnizeze produse alimentare de bază la cel mai mic preț posibil, pentru a ajuta consumatorii să facă față inflației în creștere rapidă.

Ministrul Finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat că retailerii francezi au convenit să ofere reduceri semnificative la produsele alimentare de bază, în cadrul unui „trimestru anti-inflație”, până în iunie. Această inițiativă va avea un impact negativ de câteva sute de milioane de euro asupra marjelor de profit ale lanțurilor de supermarketuri. Distribuitorii vor avea libertatea de a alege produsele care vor beneficia de reducere, iar acestea vor putea varia în funcție de regiune. Totuși, produsele care beneficiază de reducere vor putea fi identificate prin intermediul unui logo ce include tricolorul și sloganul „trimestru anti-inflație”.

Cea mai mare creștere a prețurilor din ultima generație devine o provocare din ce în ce mai dificilă pentru președintele Franței Emmanuel Macron, care se confruntă deja cu proteste în masă din cauza planurilor sale de revizuire a sistemului de pensii.

Deși s-au cheltuit sume uriașe pentru a conține șocul inițial al prețurilor la energie, care a început la sfârșitul anului 2021, tensiunile asupra finanțelor publice au forțat retragerea unor ajutoare. Inflația alimentelor este și mai complicată, deoarece guvernul poate interveni mai puțin ușor decât pe piețele de electricitate și gaze naturale. Luna trecută, miniștrii au promovat un „coș antiinflație” care ar acționa ca un indice armonizat pentru ca consumatorii să compare prețurile, dar ideea a fost abandonată după discuții cu comercianții cu amănuntul.

Carrefour, implicată în programul pentru sprijinul populației

Alexandre Bompard, Directorul general al Carrefour SA și unul dintre directorii de lanțuri de supermarketuri prezenți la o conferință de presă organizată de Bruno Le Maire, a declarat că fiecare lanț va decide reducerile de prețuri, care se vor concentra în principal pe produsele de marcă proprie, unde marja de manevră este cea mai mare. Aceste declarații au fost făcute în fața jurnaliștilor, La Maire afirmând că „Acesta este un acord puternic care va fi vizibil și îi va proteja pe cetățenii noștri. Lupta cu inflația este treaba tuturor”.

„Măsurile adoptate de diferiți retaileri sunt, prin natura lor, diferite pentru că există principiul libertății pentru ca retailerii să poată să ofere cele mai eficiente promoții pentru clienții lor”, a declarat la conferința de presă Alexandre Bompard.

Diferența dintre abordarea spaniolă și cea franceză

În Spania, deși TVA-ul la o serie de produse alimentare a fost redus în luna ianuarie, premierul Pedro Sanchez este sub presiune să ia măsuri mai drastice în contextul în care inflația la alimente a depășit 15%. Unul dintre partidele mai mici din coaliția guvernamentală condusă de Pedro Sanchez a cerut săptămâna trecută o plafonare a prețurilor la alimente și o reducere de 14% la 20 de produse de bază.

În contrast, Bruno Le Maire a respins luni ideea reducerii cotei de TVA în Franța, considerând că ar fi prea costisitoare pentru finanțele publice și ineficientă în reducerea prețurilor. La expirarea inițiativei anti-inflație, Guvernul francez va cere retailerilor să negocieze prețurile cu angrosiștii pentru a reflecta scăderea recentă a indicelui prețurilor de consum, informează Profit.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.